Референдум за еврото искат само руската колона и вярващи на пропагандата*

Евгений Кънев 05 юни 2022 в 14:06 8176 18

Снимка Alberto Rossetto / EyeEm

Явно приетият от правителството план за въвеждане на еврото (само с гласовете на ПП и ДБ) е дал сигнал за мащабен саботаж на този процес, чийто успешен финал би окончателно ни отделил икономически от руската орбита. (Например, защо България плащаше в долари руския газ, поемайки валутния риск, за разлика от европейските страни?)

Противниците са явни - БСП и ПатрЕоти и неявни (“загрижени”) : ГЕРБ и ДПС/ИТН.
На практика всички без ПП и ДБ.

Какви са топ 5 опорки срещу еврото?

Да ги обясним на разбираем език: 

1. С еврото губим суверенитет.

В момента нямаме суверинитет, защото във валутен борд най-важните аспекти на паричната политика се решават от Европейската централна банка, чиято парична единица - еврото е котва за нашия лев. А решенията на БНБ, които се вземат в България често са продукт на политически или сенчест натиск отвън - както случаите КТБ и ББР. Неслучайно в доклада на ЕЦБ за нашия напредък се споменават слабите институции и политически зависимата БНБ като основен проблем.
С членството си в Еврозоната, България придобива глас, който при паритет в гласовете на страните за две различни политики може да се окаже решаващ коя политика да бъде избрана за цялата еврозона! Това е суверинитет: гласът на България да значи нещо, а не да няма глас!
Но най-важно е да знаем какво значи суверенитет. Когато той се упражнява от наше име - както през почти Целия преход - от хора на ДС, мафията или директно Кремъл - такъв суверинитет не ни трябва.

2. Въвеждане на еврото ще доведе до скъпотия.

Никоя от бившите соц страни станали членки на еврозоната не са имали по-висока инфлация в годината на въвеждане спрямо предишната или в следващата година след въвеждане на еврото. Което значи, че това е спекулация.
Да, ако нашите медии продължават да участват (както БНР с Волгин) в разпространението на всякакви слухове - инфлацията се движи преди всичко от очаквания.
Ето - Бордът сега спомогна ли за по-ниска инфлация от еврозоната? Не, имаме пак по-висока инфлация от средната.
Всички примери за висока инфлация от нови членки са на страни, които не са били във валутен борд и не са били готови за еврото.
А ние на практика чрез валутния борд сме в еврозоната от самото й създаване.

3. Ако беше полезно еврото, защо Полша, Чехия и Унгария не го въвеждат?

Първо трябва да се каже, че те са длъжни да го въведат без определен срок. А всяка страна избира момента. Тези страни нямат валутен борд и ползват някои търговски предимства на плаващите валутни курсове. Но ние не можем, защото сме в борд с фиксиран курс. Също, тези страни няма нужда да поддържат огромен валутен резерв в евро, който да обезпечава националната валута - а това на нас ни коства стотици милиони евро от ниските или отрицателни лихви на евроактивите, в които сме инвестирали този задължителен резерв!
И така ще е докато не приемем еврото!

А и можем ли да се сравняме с Чехия:

- от сто години е сред топ индустриализираните икономики на Европа;
- Прага е по на Запад от Виена;
- когато Паисий е писал “О, неразумний юроде!”, Моцарт е поставял Дон Жуан в Прага!

Не знам това защо не е понятно на юрода.

А Полша? Ами нейният пазар е петият най-голям в Европа!
Унгария на проруския Орбан надали е пример за следване. По-скоро той обяснява защо и България още не е въвела еврото.

4. Ако сме в еврозоната ще трябва да плащаме за фалита на другите, а ние можем да задлъжнеем и да фалираме като Гърция.

Участието в еврозоната работи на същия принцип като застраховането - плащаш за застраховка, за да има кой да ти помогне в беда. Както ЕЦБ ни помогна в началото на пандемията с милиардна линия в евро, когато влязохме в чакалнята. Освен това поевтиняват кредитът и банковите транзакции и се облекчава цялата ни икономика приемайки общата валута.

А нашата финасова система става по-прозрачна и по-трудна за пране на пари от олигархията.
Няма как повече да задлъжнеем, отколкото сега можем - и това го показва целият Преход. Напротив, в еврозоната е по-трудно да водиш неразумна фискална политика.

Апропо, (почти) фалиралата Гърция пак плаща над два пъти по-високи средна заплата и пенсии от България. И няма никакво намерение да напуска еврозоната.

5. Еврото трябва да бъде прието с референдум.

Не, материята е прекалено сложна за разбиране, а финансовата грамотност на българина изключително ниска и податлива на манипулации - за да има смисъл такъв референдум.

А и не можем да правим референдум срещу договор, с чието подписване вече сме се задължили да приемем еврото.

Референдум иска само руската колона у нас и неграмотните хора, които вярват на нейната пропаганда. Всъщност целта й е излизане от Европейския Съюз, за да станем Беларус на Балканите.

А влизането в еврозоната ще е крах на този опит. А може би и на самата колона.

*Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора - Евгений Кънев. Заглавието е на OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

17

Ран Босилек

06.06 2022 в 11:46

2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

1220

16

хr4

06.06 2022 в 00:07

Ценоразпис в автосервиз:
-цена за труд-10лв/ч
-с части на клиента-20лв/ч
-по идея на клиента-30лв/ч
-с помощта на клиента-40лв/ч
Ето това ми е мнението за референдумите-всяка жаба да си знае гьола! Не може лумпени, олигофрени и мангасари, които се продават за две кюфтета да решават бъдещето на държавата. За това има финансисти, а не кучета, сашки, босилеци и пр. дървени философи, а в повечето случаи и платени.

-1100

15

qwertz

05.06 2022 в 21:37

"В Гърция всичко стана 3 пъти по-скъпо за една нощ. Парите в банката бяха преобразувани в 1 € = 340 драхми, но всички продукти останаха същите числа. Значи 100 драхми за чийзпай сега е 1,00€. 50 драхми за бутилка вода сега са 0,50 €, 250 за сладолед сега са 2,50 € и т.н."

Хайде много да не лаете. Ако ще лаете, започвайте този грък да облайвате.

-5531

14

Ран Босилек

05.06 2022 в 21:36

Демек ако цигарите струват 5лв, няма да ги направят 5евро, а ще ги намалят на 2.5? Дали?

-5531

13

Ран Босилек

05.06 2022 в 21:34

Еми като е само руската колона и вярващите на пропагандата, какво ви е страх да организирате един, нали са малцинство, Киро вика 20%, значи ще приемете еврото с 80%. Всяка демократична държава от ЕС е провеждала референдум преди да го приеме.

440

12

Pietro

05.06 2022 в 21:22

Ни то и сега в България всичко в евро се пресмята. С въвеждането нищо няма да се промени. Тези лумпени, които лаят срещу еврото, нямат хабер от фаинанси и икономика. Те биха били добре и монголски тугрици.

2073

10

Johnny B Goode

05.06 2022 в 17:52

Както не може да има демокрация в държави намиращи се в средновековието (Афганистан, Русия), така и референдуми в държави пълни с фунционални неграмотници за безсмислени (България е чудесен пример).
Иначе казано, прост народ - слаба държава.

1005

9

Блейк7

05.06 2022 в 17:38

ROSEN-e какъв плаващ курс бълнуваш бе мойто момче? От вързан лев за евро минаваме директно към евро! Точно по курса, по който е вързан лева!
Това го казаха всички икономически и финансови министри за последните 20 години на кръглата маса миналата седмица!
Всички други фейкове за путински опорки и лъжи.