Промените в НК: Властта отваря врата за диктатура и репресии

OFFNews 08 януари 2014 в 07:56 8397 11

Александър Кашъмов
Александър Кашъмов

В проекта за нов Наказателен кодекс се вкарват текстове, които наистина изключително сериозно застрашават свободата на словото.

Това каза в студиото на Нова телевизия адвокат Александър Кашъмов. 

В новия кодекс се предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Това провокира недеволството на правозащитни организации, които видяха в мярката опит за забрана за снимане и отразяване на протестите.

„Тези текстове са различни от тези, които са готвили експертите. Специално този текст е изцяло измислен, появил се е наскоро и никога не е бил обсъждан”, заяви Свилен Овчаров - адвокат, специалист по медийно право. Той смята, че тази поправка в кодекса дава възможност за повече арести по време на протестите. 

"Според стандартите на Съвета на Европа (СЕ), не може да има наказателна отговорност за снимане, за публично слово, за говорене, за събиране на информация. Това противоречи на Европейската конвенция за правата на човека", коментира адв. Кашъмов. 

"Има значение какво е обществено място, обществена проява, обществена личност. Проблемът е в това, че свободата на словото е международна ценност, това е ценност на демокрацията изобщо. Има ли затвор за всяка форма на изразяване, това е форма на тирания", коментира Кашъмов. 

Адвокат Свилен Овчаров обясни, че в НК "публично място" е заменено с "публична проява". "Това е насочено не само срещу журналиста, а срещу всички хора, които изпращат на медиите информация, снимки и видео. Това не е направено специално заради фоторепортерите, а конкретният политически повод са протестите през 2013 г., където всеки участник в протестите снима с телефона си или фотоапарат", обясни Овчаров. Той каза още, че този проект на НК се пише от близо 10 години, но посочените текстове са внесени в последния момент от това правителство. 

Оттук нататък скрита камера е невъзможна, категоричен е адвокатът. 

Правозащитниците смятат, че подобни рестрикции ще имат спиращо въздействие в случай като този с Волен Сидеров на варненското летище, а политиците ще могат необезпокоявани да вършат безобразия. 

Фотографът Цветан Томчев обясни, че работата на фоторепортерите и операторите ще стане по-трудна. "Фотографът и операторът стават враг. Ще бъде по-трудно за работа", коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!