"Ню Йорк Таймс": И ЕС не успя да помогне на България

OFFNews 25 декември 2013 в 08:10 12708 19

Протестът в София.
Протестът в София.

Протестиращите в България откриха колко трудно може да бъде да предизвикаш промяна, дори в страна, която от 6 години е член на ЕС, пише Андрю Хигинс в "Ню Йорк Таймс" в поредния си репортаж от София.

Безкрайната политическа блокада тук засилва дълбокото разочарование сред обезсърчените българи, които се надяваха еврочленството да означава път към една по-просперираща, балансираща и прозрачна система. Тя им донесе и по-реалистично усещане какво може да им донесе членството в ЕС", смята Хигинс.

По думите му ситуацията изтъква безсилието на европейския блок да упражни влиянието си върху България за промяна, независимо от острите критики от Брюксел и дипломати и замразяването на част от помощта.

Журналистът определя България като "страна, която непрекъснато е на дъното на ЕС по бедност и най-корумпираната след Гърция".

Той е разговарял с бившия еврокомисар, а в момента лидер на Движение "България на гражданите" - Меглена Кунева.

"Смятах, че ще сме напреднали, и ще се движим по-добре и по-бързо", споделя Кунева, но уточнява, че никой в България не смята, че членството в ЕС е навредило. "Без членство в ЕС България днес щеше да е по-зле и от Украйна", твърди тя.

Николай Стайков от noresharski.com споделя пред Хигинс, че е имало "много нереалистични очаквания, но вече не чакаме европейска магическа пръчица да промени всичко."

"Оптимистът в мен казва, че проблемът е в политиците. Песимистът - че проблемът е много по-дълбок", уточвяма Стайков.


Андрю Хигинс описва как правителството на Бойко Борисов е паднало сред обвинения за незаконно подслушване на опоненти и дори на собствени привърженици и как надеждите, че кабинетът на Пламен Орешарски ще промени нещо в спецслужбите, са били попарени само месец след идването му на власт с назначаването на Делян Пеевски за ръководител на Агенцията за национална сигурност. 

Описаният като "32-годишен медиен магнат с кратка биография и разяждаща репутация" Пеевски "се превърна в отровен символ на оплетените и близки връзки между българските бизнес кланове и държавния апарат, особено неговите органи за сигурност."

Кунева казва, че Орешарски е "само "димна завеса" и не може да говори от свое име".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!