Мануела Малеева: Наша ли е още тази България

Мануела Малеева 09 януари 2018 в 12:37 12259 11

Тези дни прочетох за планираното шествие под надслов "Да кажем “ДА” на развитието на зимния туризъм и спорт в България”, подкрепено от български спортисти като Христо Стоичков, Александра Жекова, Радослав Янков, Петър Попангелов, Наско Сираков, Тихомир Иванов, Илиана Раева…

Шествието им е планирано за почти същото време като следващия ни протест за Пирин в София. Няма нужда да ви обяснявам какво означава това. Няма и да изреждам всички имена, които прочетох в списъка. Болеше ме заради всеки от тях. Те са български спортисти като мен.

Първата ми мисъл беше: “Какво ги е накарало?”. После си дадох сметка, че знам какво.

Българският спорт е като цяло съсипан след годините на неслучилия се преход. А българските спортни федерации са завладени по същия начин, по който е завладяно всичко останало в нашата държава. Всъщност наша ли е все още тази България?

България, в която така лесно се оставяме да ни разделят, да ни противопоставят. Това е едно от най-тежките последствия на завладяната държава - тя изкривява погледа така, че навсякъде да виждаш врагове. Тези хора обаче не са ми врагове.

Отказвам да ги видя като такива. Те са български спортисти, като мен. И аз и те сме шампионите, които сме, защото всичко сме си направили сами. При загуба и при победа плачем и се радваме по един и същи начин. Всичко, което сме направили, е било без никакви зависимости, освен помощта на треньорите и собствената си изключителна воля. И аз, и те знаем на каква цена сме постигнали победите си. Общото помежду ни е много и съм сигурна, че може да надделее, затова ми се иска да се обърна към тях:

Колеги, ние с вас искаме едно и също. Искаме съвременни условия за развитие на спорта в страната, която обичаме повече от всичко. Това, което предвижда планът за Пирин обаче не е развитие. То е заграбване, което ще облагодетелства единствено съмнителни предприемачи и свързаните с тях фирми, но не и държавата, нито нейните граждани, нито българските зимни спортове. Готова съм да седнем на една маса и да поговорим за зимните спортове и техните нужди, да потърсим добри за България, устойчиви решения. Но нека не позволяваме на хора, които не знаят нито какво е изстрадана загуба, нито какво е заслужена победа, да ни разделят, за да завладеят не само една от най-хубавите ни планини, а цялата ни държава. Нашата България.

Б. ред. - Позицията на Мануела Малеева е публикувана на профила ѝ във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12025

11

Rattrack

13.01 2018 в 18:28

Малеева е възрастен човек с позиции и не виждам каква е връзката с Берберян.
Тук става въпрос за Пирин и помиярите, които са се наредили на хранилката на Цеко.

23293

9

Стефан

09.01 2018 в 16:04

Виж, маце, след изцепката на майка ти, аз не искам да е твоя.
След такива приказки, вие нямате право на морални напъни, дори да сте прави по същество.
Други също са направили нещо за света, някои дори повече. Но нито се думкат в гърдите за това, нито заявяват че страната им е длъжна.
Прост пример: твоите резултати, са любопитен факт в справочника "знаете ли че ...". Резултати от мои ранни работи, са в справочника за фундаментални природни константи. Това прави светът такъв, че ти да можеш изобщо да живееш. Аз не съм върхът в своята колегия. Заради което, и не си позволявам да дърпам обществото за реверите с крясъка "бе ти знаеш ли кой съм аз, бе!". Макар да подозирам, че съм допринесъл за Човечеството, повече от тебе.
Карай малко по-скромно, а?

11977

8

МБ

09.01 2018 в 15:25

"Това, което предвижда планът за Пирин обаче не е развитие. То е заграбване, което ще облагодетелства единствено съмнителни предприемачи и свързаните с тях фирми"

Така е, но не направи ли същото майка ви, Юлия Берберян - видна седесарка тогава, при управлението на Иван Костов, като придоби евтини терени в Борисовата градина за тенис кортове. Всичко това с благородната цел да подготвяте деца, бъдещи шампиони на РБг, но кортовете да бъдат ВАША собственост. К'во стана, доста шум се вдигна около вашата покупка тогава, да не би вие да подготвихте Г. Димитров?

6947

6

theprofet

09.01 2018 в 14:58

Тук в случая няма заменки. Цеко обаче е изкупил на безценица цялата земеделска земя, около мястото за строеж на втора кабина. Сега само остава да промени предназначението ѝ, а това за него е "детска игра" и може да продава 300 пъти по-скъпо.
Вие преценете дали ще се строят хотели...

6947

2

theprofet

09.01 2018 в 13:15

"Това, което предвижда планът за Пирин обаче не е развитие. То е заграбване, което ще облагодетелства единствено съмнителни предприемачи и свързаните с тях фирми, но не и държавата, нито нейните граждани, нито българските зимни спортове."

Е, явно имало поне един спортист с мозък в главата. Видимо останалите предпочитат финикийските знаци, пред нормално бъдеще за България.