Кажи ми кои са приятелите ти

Общата черта на Хамас, Палестински ислямски джихад, Хизбула, хутите и други военни групировки в Сирия и Ирак е, че всички те са ирански агенти

Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България 31 октомври 2023 в 08:00 4838 0

Наама Леви

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Наама Леви

Настоящата война срещу Израел беше инициирана от радикалната ислямистка организация "Хамас", заедно с "Палестински ислямски джихад", като хиляди техни терористи и поддръжници пресякоха границата от Ивицата Газа в Израел призори на 7 октомври. За няколко часа те осъществиха най-зловещото клане срещу евреи от Холокоста насам, с кръвопролития и унищожаване на около 20 селски общности, убивайки, изнасилвайки, осакатявайки, плячкосвайки и отвличайки хора от всички възрасти, пол и националности. Едновременно с това "Хамас" изстреля и продължава да изстрелва ракети по цивилното население в градове и населени места в целия Израел.

Освен това иранските кукловоди търсят начин да се включат в продължаващата агресия с ежедневни опити от страна на "Хизбула" да атакува от Ливан и тревожни случаи на насилие от страна на подкрепяните от Иран военни групировки в Сирия, както и на хутите в Йемен.

Кои са воюващите и каква е целта, която декларират?

"Хамас" пое пълен контрол над Ивицата Газа през 2007 г. и я управлява, следвайки идеологията на ислямския халифат. В учредителната харта на "Хамас" изрично е декларирана антисемитска програма за унищожаване на евреите. Клането от 7 октомври показа, че организацията няма да се спре пред нищо, за да надмине дори зверствата на ИДИЛ в преследването на тази кауза. Първата цел на "Хамас" е да унищожи Израел, а след това да съдейства за разпространението на Ислямския джихад. "Хамас" се радва на широка подкрепа сред населението на Газа, което му осигури мнозинство на изборите през 2006 г.

"Хизбула" е фундаменталистка шиитска организация, която има огромно влияние в Ливан, управлява по-голямата част от южната територия на страната до столицата Бейрут, контролира широки сектори от икономиката и играе доминираща роля на политическата сцена. "Хизбула" притежава арсенал от над 150 000 ракети, всички насочени към Израел. Тя периодично напада Израел с ракети и изпраща терористи, които се опитват да проникнат в Израел от северната граница. Целта ѝ е да унищожи Израел.

Иран: Общата черта на "Хамас", "Палестински ислямски джихад", "Хизбула", хутите и други военни групировки в Сирия и Ирак е, че всички те са ирански агенти. Иранският режим на аятоласите поддържа всички тези организации с финансови и военни средства – оръжия, експертен опит и обучение – както и политическо влияние. Той е открито ангажиран с унищожаването на Израел и с разпространението на ислямската революция по целия свят.

Израел няма териториални претенции нито в Газа, нито в Ливан. Израел и Иран се намират на повече от 2000 км разстояние. Между тях няма териториален спор. Израел е изправен пред екзистенциална заплаха от коалиция от врагове, целяща да го унищожи. Израел е единствената еврейска държава в света и единствената демокрация в региона – пътеводна светлина за универсалните човешки ценности и граждански свободи в изпълнен с насилие регион. Израел се стреми към мир с всички свои съседи и е постигнал мирно съвместно съществуване и процъфтяващи партньорски отношения с няколко арабски и мюсюлмански държави.

Днес Израел е подложен на атака и трябва да се бори, за да оцелее и да надделее над враговете си. Широката подкрепа на свободния свят на правото на Израел на самозащита отразява разбирането, че ако Израел падне, Западът ще бъде следващият.

Още авторски текстове на г-жа Леви може да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!