Какво общо имат потурите и цървулите с българското просвещение?

Александър Андреев - DW Последна промяна на 27 май 2015 в 10:22 13373 20

Снимка twitter.com/KGeorgievaEU

Какво общо имат потурите и цървулите с българското просвещение? - пита главният редактор на Българската секция на Дойче Веле Александър Андреев по повод една българска проява в Брюксел на Деня на славянската писменост.

На 24 май българи се събраха в Брюксел за големия празник, за да припомнят на Европа за писмеността и културата си. Чудесно! Но защо се бяха пременили с калпаци, потури, беневреци и цървули? Какво общо имат тези неудобни, нехигиенични, отдавна изпреварени от времето и по същество грозни дрехи и аксесоари с писмеността и културата?

Духовност, пременена с цървули

Да, положително през столетията някакви хора са писали на кирилица с калпаци на главите, но всъщност ограмотяването, просвещението и културата навлизат в българската действителност с усилията най-напред на византийски първенци, а после - на монасите и на градските елити. И чак по-късно, при това не масово, достигат до селскостопанското население. Тоест, към азбуката и книжовността повече подхожда пурпурна тога, монашеско расо или дрехи алафранга, отколкото гайтани и навуща. Малко обидно е българската духовност и култура да се отъждествяват с турските селски панталони, наречени „потури”, с шапките от нещавена кожа (калпаци) или с примитивните обувки, чието име „цървули” дори в днешния български език е натоварено само с подигравка и презрение.

Който иска да пренесе кирилицата и българската култура в 21 век, по-скоро трябва да ги свърже с модернизацията, а не с архаичността. Защото просветителите са дърпали обществото напред, докато потурите и цървулите са го вкопавали в почвата и в изостаналостта.

Фолклорна кашица

Нямам нищо против традициите и народните обичаи, включително и народните носии - те са част от най-вече невербалната история и също донякъде са формирали мирогледа на днешния българин. Но азбуката и просвещението са друга, вербална част от тази история. Смесването на двете в някаква умилителна, фолклорна кашица само омаловажа усилията на поколения просветители. А пък Европа и модерният свят едва ли ще се развълнуват особено от една многовековна писменост и култура, които им се явяват насред Брюксел, пременени тъкмо с потури и цървули.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 16:33

Това, че авторът е комплексар не е проблем за него. Има си психоаналитици, които да работят по случая му.
Но за способността му само в 4 абзаца да помести толкова много глупости няма лечение.

29.05 2015 в 16:27

Това - най-мило писмо изпратих на любезния автор! Пишете му и вие!
alexander.andreev@dw-world.de
Само да можеше да се видиш през моите очи!
Де да можех да те зърна нейде - да можех... и без да ти говоря, щеше да разбереш всичко!
Да, не ти говоря на "вие", защото от статията ти за цървулите и гайдите - тази, дето си написал за Брюксел и 24-ти май,
единственото, което ме удовлетвори беше и единственият коментар (защото коментарите са блокирани!), че: "Цървулът си е цървул, дори да работи в "Дойче Веле"...
Благодаря на BLACK WOLF... за това изказване!
Кой знае как си позволяваш да се наричаш българин и да не знаеш нищо за народа си!
Прочети поне малко! Явно дипломите са ти ги дали даром или са ти ги купили мама и тате!
Дори шевиците по тия изумителни носии, които си си позволил да докоснеш с нечистоплътното си перо, са светиня! И не само те!
Защо ли си се родил на тази земя! Родоотстъпник!
Стой си в Германията и поне мълчи! Не цапай историята и нацията ни, която не е твоя!
Тези, с цървулите са ти предци и са напоявали земята с кръвта си!!! За да се отречеш от тях ли, нещастник такъв!
Даже в биографията ти пише: "Владее немски, руски, английски, нидерландски и френски..." (копирах го специално!)! Никъде не пише, че владееш български! Защото не си българин! Аз се отказвам от теб от името на всички българи по света!

27.05 2015 в 23:58

Авторът е пословично неграмотен и арогантен тип.Възмутително! Не знае историята си, а тръгнал да ни поучава. Трябвало да носим дрехи алафранга.Каква глупост. Когато нашите предци, траките, създатели на първата цивилизация в света, са създали и първите писмености, балканска неолитна, линеар А и линеар Б, гърците са още безписменни и са живеели в Етиопия, а в Европа малобройното население, препитавало с лов на катерици и зайци, е живеело в пещери и колиби. Когато българите, коото са първите християни в Европа са имали богослужебни книги на глаголица(глаголицата е най-малко на 2000 години-не е грешка),библията още не е била преведена на латински.Нима не е ясно на всеки мислещ човек, че без земеделието, без селото, без храна, не било възможно увеличение на популацията до необходимия критичен размер, при който възниква цивилизацията? Без село няма цивилизация! Трябва ли да се срамуваме, че дедите ни, носещи цървули, но и най-качествените ботуши от червена кожа са учители на цяла Европа? Защо авторът не напише статия, как без никакви доказателства, немците обявиха готите за германско племе и така откраднаха част от българската история и си приписаха нашите постижения?! Още Паисий е писал, че"българите били конен народ, някога именували ги готи" О неразумний юроде..

27.05 2015 в 21:43

Драги ми Смехурко, ние изживяваме завръщането на интереса на народа ни към фолклора като истинско ВЪЗРАЖДАНЕ, а вие? Празникът си го организирахме и изпразнувахме ние. Никого специално не сме канили - който дошъл, добре дошъл. Просветителната ни мисията бе изпълнена - привлякохме вниманието на хиляди жители и туристи, разказахме им за значението на празника на всички възможни езици, пък и тропнахме по едно на изпроводяк. А те ни благодариха със светнали очи и ни отнесоха в сърцата и спомените си по всички краища на света, където и ще разкажат чутото, убедена съм (тук се павтарям, защото не сте първият, който се опита да принизи и окаля - няма проблем, ще ви просветим и вас: българите на новото време търсят обединяващото, а не разединяващото ги; е, как е, все още ли сте убеден, че носите модернизъм в себе си? сърцата ни са заредени с любов, красота и признателност, а вашето?).

27.05 2015 в 21:36

авторът първо да провери значението на думите "вербален" и "невербален" в тълковния речник, и тогава да ми обяснява що е то просвещение и каква точно е антропоморфната му персонификация, айде холан!

27.05 2015 в 19:37

Поамериканчен идиот. Обеси се.

27.05 2015 в 19:08

Защото тези българи с цървулите от средата на 19ти век са разбирали много по-добре от съвременните българи, пременени с костюми на Gucci или още по-модерно и практично с анцунзи, едно нещо: Образованието е най-мощното средство за промяна на реалността, в която живеем.

27.05 2015 в 16:49

Какво общо имат ли - имат - националната носия е част от бита, от културата на народа ни, а азбуката и писмеността - са основата, върху която се гради и културата, и литературата, и икономиката, и политиката на държавата ни. В тях винаги се преплитат традиция и модерност. Това преливане е много характерно за българина и валидно от епохата на Възраждането до днес. Струва ми се нормално да се съвместяват такива, на пръв поглед, несъвместими понятия и вещи. Освен това, бива да сме толерантни хора и да допускаме, че всеки от нас трябва да реши - в рамките на общоприетото и допустимото - да се облече и да празнува, или - чисто и просто да се разхожда. Нали може, дами и господа,Несъгласни, поне да определим какви да сме и как да изглеждаме?!

27.05 2015 в 14:38

Е, няма как да е друго яче, потурановци и нещавени цървули все още управляват територията на червената мафия, това си имаме, това показваме, неграмотност и простотия, за справка червената бабичка криСталинка с байряка в ръка, носията и цирвулите начело на селското хоро в Брюксел, това ни е "елита", това ни е манталитета, няма лошо в носиите, не струват боклуците, които ги носят.

27.05 2015 в 12:23

24 май е празник не само на писмеността и просвещението, а на културата, която включва и фолклора. Що пък на националния празник да не облекат национални носии. Тази статия е направо провокация, DW от близо година много ме разочарова и вече не го чета. Цървулите са много по-удобни от дървеното холандско сабо например, но там не се срамуват от сабото си. Абе, направо не си струва да го коментираме, толкова е тъпо.