Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хоро в подкрепа на България се изви в Сан Франциско (снимки)

Елица Мартинова 26 август 2013 в 11:36 4221 1

Хоро в подкрепа на България се изви в Сан Франциско, Снимка: bulgarica.com
Хоро в подкрепа на България се изви в Сан Франциско, Снимка: bulgarica.com
 

С хоро и молебен български емигранти в САЩ изразиха съпричастност със случващото се в България, пише сайтът www.bulgarica.com.

Над 100 български емигранти се събраха в църквата Holy Cross в Сан Франциско, където трима православни свещеници отслужиха неделна литургия за мир и обединение на всички българи. Особеното в случая е, че свещенослужителите са говорили на чист старобългарски език.

Сред свещениците, отслужили литургията, са съоснователите на манастира – американецът отец Стефан и роденият САЩ отец Тодор, който е от турски произход. Според думите на отец Стефан светата обител Holy Cross е под опеката на Светия синод в България.

След молебена емигрантите са извили кръшно хоро, за да почетат българщината.

За неделната инициатива разказва Албена Трандева – един от организаторите на събитието.

Тя споделя, че повечето от присъстващите са семейства от района на Сан Франциско, но има и хора, които са дошли от по-далеч.

„Наистина се гордея, че наистина се получи това българско събиране, за което си мечтаехме отдавна. А именно абсолютно изчистено, без никакви търговски помисли. Традиции, облекло, музика, религия, преживяли векове и надживяли всичките неволи на нашия народ. Манастирът “Холи Крос” бе най-подходящото място в района за това прекрасно събитие“, посочва другият организатор Петър Копралев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews