Галъп: Само 1 от четирима българи иска предсрочен вот

62,8% смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото, показват данните

OFFNews 22 юни 2022 в 13:20 3880 3

Проучване

Снимка Галъп интернешънъл болкан

Мнозинството от хората у нас не искат предсрочни избори

41,3% от българите по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството хората у нас не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%. 

Това показват данни от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети. 

Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения, коментират социолозите.

Новото френско предложение за Северна Македония пък е дошло на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската „спирачка“. Остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика, остава и декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна.

Това са обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. 

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси. 

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии смята, че РСМ не е направила достатъчно. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди. 

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  5832

  2

  pisnamiotmutri

  22.06 2022 в 13:56

  По принцип ако мафията не беше реално заплашена нищо не пречи да кажат, че връщат Пп на поправителен чрез 5-6 гласували въздържал се и да ги поатакиват още месец като неиздържали поправителния преди втори финален вот на недоверие. Днес ще си проличи. За мен поне макар и с висок риск от фалшифициране заради връщане на хартиени бюлетини новите избори ще са добър знак

  12073

  1

  IvanofRumen

  22.06 2022 в 13:26

  Да, но не на това мнение са от въZраждане, герб, дпс и тяхното прокси итн-то.

   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС