Екзакта: ГЕРБ с 26,4%, БСП втора с 22,3 на сто

OFFNews 26 февруари 2021 в 14:17 10099 4

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност пет партии, показват данни от национално изследване на Екзакта Рисърч Груп.*

Според цифрите ГЕРБ-СДС биха получили 26,4 на сто от заявилите, че ще гласуват за определена партия или коалиция. БСП е на второ място с 22,3 процента. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял, коментират от "Екзакта", цитирани от БНР. Не може обаче да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог, а в обществото расте усещането за значим залог, твърдят социолозите. 

Анализаторите очакват оспорвана надпревара за третото място между "Има такъв народ" с 13,5 на сто и ДПС - 8,5 на сто. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не разполага с достатъчно голямо твърдо ядро от избиратели, казват от "Екзакта". "Демократична България" е с 5,1 на сто.

Според анализаторите за няколко по-малки формации кампанията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала между 4,1 на сто до 2,7 процента. Това са на първо място ВМРО, следвани от "Изправи се! Мутри вън", Републиканци за България (РБ/)и Коалиция "Воля НФСБ". 

От "Екзакта" казват, че ВМРО са във висока степен готови да се възползват от шанса си да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели, а "Изправи се! Мутри вън!" могат да се преборят, при положение че мобилизират в по-голяма степен подкрепата за тях. При РБ твърдостта на електората не е проблем, предизвикателството е доколко в рамките на кампанията партията ще успее да разшири политическото си влияние. Коалицията между "Воля" и НФСБ в това изследване има само ориентировъчен електорален дял, тъй като тепърва ще се измерва като коалиция, към която продължават да се присъединяват и до момента още формации, а не като сума от резултатите на две отделни партии, уточняват социолозите. 

В изследванията си от ноември 2020 г. насам "Екзакта" следи как би повлияла епидемиологичната обстановка върху активността на вота и към 22 февруари се допуска, че поне 60 на сто от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване. 

Към 22 февруари категорично решилите да гласуват са 45 на сто, но "Екзакта" очаква активността по-скоро да намалява до датата на вота. Поне такава е тенденцията през последните месеци, казват анализаторите. 

----------------------------------------

Националното изследване е проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

4

Grigor Arssov

01.03 2021 в 17:12

Е тъй, тъй....за да не е обединение с БСП и всички срещу ГЕРП, както искаше протеста ....ще го правите т0лупа вечен!@!!!!

3162

2

Grigor Arssov

01.03 2021 в 08:38

И какво стана накрая от протеста остана само БСП всичко останало е потенциална ПАТЕРИЧКА на байХ0я....
А уж всички искаха да го свалят!!!!!
Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП... Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА и ДОГАНЯ, ще му хапнете отново маркуча...
Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год. Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП И ДОГАНЯ... в случая това е БСП... иначе Тиквун ще е вечен!!!
Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!