OffNews.bg

''Нека войната ги храни'' - Зеленски призова света да не купува руски петрол и стоки

„Нека войната ги храни“: Това заяви днес украинският президент Володимир Зеленски и призова света да бойкотира търговските отношения с Русия.

В ново видеообръщение той призова светът да откаже петрол и петролни продукти от Русия, както и да не доставя стоки и услуги на Руската федерация.

"Защитаваме се от нашествието вече 12-ти ден. Никога не сме искали тази война, но тя ни беше донесена. Никога не сме мечтали да убиваме, но трябва да избием врага от нашата земя и от живота си. Трябва да търпим това, което никой не трябва и останалите хора в Европа не са виждали вече 80 години. На наша земя се решава дали някой друг в Европа ще стане жертва на същата агресия“, каза президентът.

Според Зеленски той е обсъдил това със световните лидери и е чул, че те са съгласни.

"Украйна решава бъдещето на континента със своята съпротива и помощта на приятелите, посочва той.

„Ако инвазията продължи и Русия не изостави плановете си срещу Украйна, тогава имаме нужда от пакет от санкции, нови санкции, нови санкционни стъпки срещу войната в името на мира. Нуждаем се от бойкот на руския износ, по-специално прекратяване на доставките на петрол и петролни продукти от Русия. Това може да се нарече ембарго или просто морал. Когато откажете да дадете пари на терорист", подчерта той.

Държавният глава на Украйна също така призова за бойкот на доставките на стоки за Руската федерация.

"Ако не могат да се съобразяват с цивилизованите правила, не трябва да получават и стоки и услуги. Нека войната ги храни", подчерта той.

Зеленски каза, че международната общност трябва да действа още по-решително.

„Когато някой загуби ума си, човек трябва да загуби страх и да забрави за търговията. Човек трябва да се защитава. И държавите, и компаниите трябва да бъдат морални. Човек трябва да се бори срещу нечовешка сила, която иска да унищожи самото човечество. Успехът на украинската армия, волята на украинския народ, принципността на международните санкции са пътят към мира“, каза президентът.

За пореден път Зеленски произнесе и разтърсвашо силни слова.

"На нашето знаме няма кръв. Няма и никога няма да има черни петна, няма свастики. Украинското знаме е земята. Мирна, плодородна, златиста и без танкове. Флагът ни - това е небето - мирно, ясно, синьо и без ракети. Така беше. И така ще бъде", заяви украинският президент.