OffNews.bg

МВР: 50% от регистрациите на украински бежанци по хотелите са дублирани

По времето на кабинета "Петков" има над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в български хотели, а един човек е бил регистриран в повече от един хотел. Имало е случаи на настаняване на лица над 1 път и половина над капацитета на даден хотел. Били са "настанявани" и хора, които не са пребивавали в България. 

Тези данни изнесе вътрешният министър Иван Демерджиев след  въпрос от Ангел Георгиев от "Възраждане" на блиц контрол по повод изнесените от вътрешния министър данни, че редовният кабинет "Петков" е давал пари за мъртви души сред украинските бежанци в хотелите.

На 30 май Демерджиев съобщи, че в рамките на пет месеца кабинетът "Петков" е дал 150 млн. лева за подпомагане на украинските бежанци, в сравнение с 40 млн. лева за същия период от служебния кабинет.

Демерджиев съобщи, че има над 50% дублираните регистрации на украински бежанци в български хотели. По думите му по едно и също време един и същи човек се е намирал в повече от един хотел. "Понякога се касае за по няколко хотела на един собственик, и бежанци, които се намират на три различни места под негов контрол", поясни той. 

МВР е взело мерки, за да разграничи бежанците от туристите, дошли в България.

Иван Демерджиев каза, че предстои да се установи дали в тези случаи са участвали само хотелиери и дали в тези практики има служители, замесени на по-високо ниво.

Ангел Георгиев коментира, че българският народ е ощетен и че тези средства е можело да се дадат за каузи в България. "Очевидно за корупция има средства в бюджета", каза Георгиев.