OffNews.bg

Дянков: Лукарски е за смяна, след Брекзит ЕС ще остави България да се оправя сама

Темите за сигурността, правосъдието и енергийния съюз в цяла Източна Европа ще останат на заден план в дневния ред на ЕС след Брекзит. Нашата страна ще трябва сама да се справя с някои от сериозните си проблеми.

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по бТВ. Европейските политици ще мислят как да смекчат удара от брекзит, как да убедят Великобритания по някакъв начин по-меко да излезе от ЕС, как да не излязат и други държави”, допълни той.

Дянков беше категоричен, че случилото се след британския референдум носи само тежести за страната ни, а и за ЕС като цяло. „Това беше напълно неочаквано, до самия край европейските лидери не бяха особено активни в полемиката около Брекзит и някак си се надяваха, че тази буря ще ги отмине. Сега, когато това е факт, виждаме липса на лидерство от европейските институции”, посочи ексминистърът.

По думите му евентуалното излизане на Обединеното кралство от общността ще забави значително интеграцията на политическо и икономическо равнище (и влизането на нови държави в еврозоната), но освен това и ще блокира за години напред важни общоевропейски политики като работата по общия енергиен съюз. „Това е голям удар върху България, предвид геополитическата ни ориентация, предвид миналите ни доста неуспешни опити сами да се справяме с енергийната си политика”, отбеляза Дянков. 

Той определи резултата от арбитража за „Белене” като „по-скоро благоприятна новина” заради голямата разлика между отсъденото за плащане от страната ни и големия първоначален иск на „Атомстройекспорт”. Според него оборудването за Втора атомна трябва да бъде продадено и този „неефективен, ярко корупционен проект” да остане в миналото.

По думите му в момента правителството изглежда стабилно, но не се виждат ясни икономически и регионални политики – а брекзит е показал какви тежки последици може да има изоставането на Севера от Юга. 

Дянков каза, че би поискал смяната на икономическия министър Божидар Лукарски: „Смятам, че имаме достатъчно добри икономисти и в парламента в този момент, които биха могли много по-дейно да се заемат с икономическата политика”. Според него учителските заплати трябва да се вдигнат, но разговорът, започнат от вицепремиера Меглена Кунева пред хиляди преподаватели, е трябвало да изчака за началото на бюджетната процедура наесен.