Quantcast

Дянков: Фалитът на КТБ бе политически предопределен

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2016 в 09:40 3222 2

Правителството ще се провали, ако не изгради магистрала "Хемус". Трябва да се акцентира върху икономически политики за регионите, особено в Северна България. 

Това заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков по БНТ. Той цитира данни на НСИ, според които около 70 хиляди души са напуснали Северна България само през миналата година. 

За него голяма част от българите в регионите страдат от факта, че децата и младите хора отиват да работят и учат в ЕС. Този проблем трябва да се реши като се направят икономически политики за регионите, извън това да се използват евросредства и развитие на инфраструктурата. Трябва правителството да види какво може да се направи в регионалните икономики особено на Северна България.

Дянков бе категоричен, че за фалита на КТБ основна вина има ръководството на БНБ. "Фалитът беше политически предопределен. Банката можеше да бъде спасена, но не беше, заради политически гафове в началото на 2014 г.", каза Дянков. Според него шумното и рязко заговаряне за проблемите на банките по време на правителството на Пламен Орешарски е допринесло за фалита. 

Дянков коментира и евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, което според него ще намали икономическия растеж, но не дотолкова, доколкото говори британското правителство или анализаторите.