Закопчаха бургаските подпалвачи, бензинджиите ще докладват за туби с гориво

OFFNews 21 декември 2011 в 23:53 2288 0

Снимка БГНЕС

Извършителите на палежи на двата леки автомобила в Бургас са разкрити, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

За палежите на “БМВ Z 4” и “Мазда 3” са заловени трима души- 19-годишният М.Д., 29-годишният К.С. и 40-годишният Ш.Х.

19-годишният е прекият извършител, той е залял "БМВ"-то с бензин и му е драснал клечката. Огънят се е разпространил и е засегнал паркираната на близо “Мазда 3”. 29-годишният мъж е бил посредник и организатор на деянието.

Те са задържани, били са разпитани от съдия и са направили пълни самопризнания за механизма на палежа и за това, че 40-годишният Ш.Х. е поръчител. Той е имал неуредени финансови взаимоотношения със семейството, ползващо "БМВ"-то.

По случая е образувано досъдебно производство.

Междувременно стана ясно, че и бензиностанциите в страната ще се включат в издирването на подпалвачите на коли. Отсега нататък те ще подават информация за граждани, които пълнят туби с гориво и други запалими вещества, заяви днес в Народното събрание министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Друга мярка за безопасност е засиленото полицейско присъствие и постоянните патрули в кварталите на столицата.

„Повечето случаи на палежи са извършени от едно лице, в случая - от Ковачки. Но от интензитета на палежите става ясно, че това се превръща в удобен случай за уреждане на сметки, както в престъпните среди, така и между отделни лица”, подчерта Цветанов, допълвайки, че все пак не е реално всеки човек, който пълни туби с бензин, да се разглежда като потенциален подпалвач.

Юлиян Ковачки е един от тримата задържани за палежите на коли в София, които вече са над 50 за последните два месеца. Той е обвинен в това, че е подпалил 12 автомобила, като пламъците от тях обгорили общо 25 коли в столичните квартали "Младост" -1, 2, 3 и "Хаджи Димитър". 

Вчера след палеж на 2 автомобила бе задържан 27-годишният Радослав Стоянов, който е направил пълни самопризнания . А в нощта срещу 12 декември бе задържан Владислав Николов- Куката. В петък съдът реши да остави Куката в ареста. Той е обвинен за палежа на три коли в столичния квартал „Западен парк“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков