Задържаха девет души за купуване на гласове в Бургаско

OFFNews 02 юли 2021 в 09:53 2067 0

Девет мъже са задържани за купуване на гласове в Бургаска област след специализирана полицейска операция, съобщи БНР.

При проверка на два адреса в бургаския квартал „Победа”, обитавани от двама мъже (на 40 и 42 г.), които се занимавали с лихварство, са намерени и иззети: сумата от 11 000 лв., лични и дебитни карти и тетрадки със списък с имена и раздавани суми. На длъжниците лихварите обещавали опрощаването на кредита, ако гласуват за определена политическа сила. Образувани са две досъдебни производства.

40-годишен мъж от карнобатското село Екзарх Антимово е задържан за 24 часа. Образувано е бързо производство по чл. 167 от НК (престъпление против политическите права на гражданите). Иззети са мобилни телефони със снимки на лични карти.

Други шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново са купуване на гласове, като са образувани три бързи производства. При претърсвания на различни адреси в селата са иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи, свързани с изборния процес. Иззети са още лаптопи и мобилни телефони.

От един от претърсените адреси в с. Гюльовца е намерена и иззета сумата от 28 000 лв., както и тетрадка с имена с лични данни. От друг адрес в с. Гюльовца, са иззети тетрадка с малките имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1320 щатски долара и 8100 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови