Убитият Петър Христов е благодетелят на Мануела Горсова

OFFNews 08 януари 2018 в 12:25 24616 3

Убитият Петър Христов бил кандидат за шеф на Камарата на строителите

Убитият в понеделник сутринта бизнесмен Петър Христов е бил кандидат за председател на Камарата на строителите през 2010 година. 

Той обаче не успява да спечели надпреварата с инж. Светослав Глосов, който печели 165 от гласовете на делегатите на Общото събрание на камарата, което е проведено на 21 юни 2010 година. Христов тогава събира едва 33 гласа, въпреки че зад кандидатурата му се обединяват Държавното предприятие "Строителство и възстановяване", "Балканстрой" АД, Холдинг пътища АД, Мостстрой АД, АБ Хасково, Hochtief Construction AG – клон София, Диана Комерс 1 ЕООД - Ямбол, Промишлена енергетика АД, Път Перфект АД, Планекс ООД, АТ Инженеринг 2000 ООД и Галчев Инжeнеринг Груп.

Името му става известно при учредяването на партия ГЕРБ през 2008 година и малко по-късно, след като стана благодетел на Мануела Горсова - момичето, което беше прегазено от олимпийския шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Христов е роден през 1968 г. в Силистра. Завършил е ССВУ "Георги Измирлиев" в град Горна Оряховица, след което Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, където се дипломира като инженер. Магистър по финанси в Стопанската академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Той ръководи група компании, специализирани в различни бизнес сфери – строителство и инвестиции в недвижими имоти, хранително – вкусова промишленост, търговия, консултантски услуги и др. Член е на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството при първото правителство на ГЕРБ.

През 1990-те години той е собственик на охранителната фирма Дито ООД, която подписва договор с най-голямото предприятие за захарни изделия в България по това време "Захарни заводи" ЕООД - Горна Оряховица. Според договора предприятието се задължава да предоставя на Дито ООД цялата дневна продукция. На практика фирмата на Христов застава на входа и изхода на завода.

Официално едноличният собственик на "Лактима", с която се свързва понастоящем името на Христов, е "Пропъртис мениджмът груп" ЕАД, която пък е собственост на дъщерята на Христов Михаела. В Борда на директорите на "Лактима" влизат Валентин Милушев, Михаела Христова и Юлиян Николов. 

"Лактима" ЕАД има собственост в "Пи Ем Дистрибюшън" (40%), "Агроинж СВ" ООД (50%) и "Булнорд груп" ООД (40%). През 2007 г. в "Лактима" дял е имало и Министерството на икономиката (2.25%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

3

theprofet

08.01 2018 в 12:54

всичките така ще приключат, а после и техните наследници...

12779

1

Немец

08.01 2018 в 12:41

...няма бивша мутра...Господ забавя,но не забравя....