Мануела осъди застрахователя на Стависки

OFFNews 22 декември 2011 в 13:00 4793 0

Мануела Горсова, Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Мануела Горсова

Мануела Горсова осъди застрахователя на Максим Стависки – "Дженерали", след като днес Софийският апелативен съд отмени абсурдното решение на Софийски градски съд от юни 2011 година. То гласеше, че Мануела трябва да заплати 21 000 лева на Стависки и "Дженерали".

Мануела пострада в катастрофа на 5 август 2007 година, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Той блъсна с превишена скорост с джипа си "Хамър" две коли - "Хонда" и "Ауди". От раните си на път за болницата почина 24-годишният шофьор на "Хонда"-та Петър Петров, а Мануела Горсова изпадна в състояние на будна кома.

Решението на СГС от юни, което Апелативният съд отмени, беше по дело, заведено от името на Мануела. Искът беше застрахователната компания на Максим Стависки "Дженерали застраховане" да плати имуществени вреди в размер на 189 254 лева. Сумата е равна на парите, платени за лечението на момичето в Израел. СГС отхвърли иска и постанови Мануела да заплати съдебните разноски в размер на 21 000 лева на Стависки и "Дженерали".

Днес Апелативният съд осъди "Дженерали" да плати на семейството на Мануела 189 000 долара. Реално семейството й ще получи 135 хил. долара, защото от определената от съда сума ще бъдат извадени 54 хил. долара, която "Дженерали" са платили авансово за лечението на Мануела. Апелативният съд е категоричен, че фактът на налични събрани дарения, с които се е лекувала Мануела, не освобождава от отговорност причинителя и неговия застраховател. Защитата на Мануела доказа със счетоводни документи, че сумата от 189 хил. долара е похарчена за лечението на пострадалото момиче. „Дженерали" трябва да преведе веднага присъдената сума на семейството на Мануела, а след това може да предяви иск за нея срещу Максим Стависки.

През септември Мануела навърши 22 години. От четири години е прикована на легло. Месечното й лечението е межзу 5000 и 6000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови