Свалиха тахо шайбата и скоростомерната лента на локомотива в Хитрино

OFFNews 10 декември 2016 в 18:03 12360 0

Евакуацията на хората от село Хитрино завършви около 17,30 часа днес. В населеното място остават да работят специалистите по дерайлиралите вагони. Продължава обливането на част от цистерните с вода, съобщиха от МВР.

Повечето от жителите на селото са настанени при техни близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен. На територията на населеното място са единствено служителите на Министерството на вътрешните работи. Полицейски и жандармерийски екипи осигуряват периметъра около селото и сигурността в него. Над 100 пожарникари продължават да погасяват отделни огнища, да охлаждат цистерните в района на гарата, както и да претърсват за пострадали хора под срутените къщи. Предстои да започне високорисковата операция по претоварване и транспортиране на опасните вещества. Към момента е потвърдена информацията за седем жертви и 29 пострадали.

Екип психолози от Института по психология на МВР се намира в шуменската болница и е на разположение за консултации и оказване на експертна помощ на пострадалите при инцидента и техните близки.

След първоначално създадената от главния прокурор организация за разследване на инцидента в Хитрино, в която са включвани следователи от НСлС, експерт-криминалисти и съдебни медици към момента по негово разпореждане в процесуално-следствените действия вече са ангажирани и прокурори, и следователи от Окръжна прокуратура - Бургас, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Към настоящия момент заместник-окръжен прокурор провежда разпити пред съдия. До момента са разпитани тримата машинисти на влаковата композиция и управителя на фирмата осъществила железопътния транспорт. Следователи са допуснати на местопроизшествието и от локомотива са иззети измервателните устройства и тахо шайбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови