Патриарх Неофит: Да отправим молитви за жертвите, да помогнем на пострадалите

OFFNews 10 декември 2016 в 17:05 5460 2

Св. Синод призовава своите чеда да окажат подкрепа на пострадалите в с. Хитрово и да се помолят за загиналите в Хитрино.

Във връзка с трагичната катастрофа отнела внезапно живота на 5 жители на шуменското село Хитрино, причинила по-тежки или по-леки наранявания на десетки мъже, жени и деца и причинило сериозни материални щети, Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия начело с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати съболезнователен адрес до областния управител на Област Шумен г-жа Донка Иванова и до кмета на с. Хитрино г-н Нуридин Исмаил.

В него се казва:

Светият Синод на Българската православна църква в пълен състав во главе с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с тревога и отеческа болка прие вестта за трагедията, сполетяла жителите на с. Хитрино, област Шуменска, отнела внезапно живота на скъпи наши сънародници, причинила мъка, страдание и много материални щети на жителите на селището.

Но ние знаем, че с физическата смърт не свършва човешкото битие и сега, в тъгата изпълнила нашите сърца, с надежда и вяра отправяме молитва към Бога - „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да прояви Своята велика милост към Своите създания, да утеши скърбящите, да заличи причинените рани със Своята любов и да пази от всяко зло и напаст българския народ!

Семействата на загиналите, а и всички пострадали от катастрофата, сега се нуждаят от особена грижа, внимание и любов от страна на всички нас. Призоваваме боголюбивите чеда на Българската православна църква с непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов да отправят молитви за жертвите на трагедията и техните близки, и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната подкрепа и помощ на всички пострадали.

Молим Всемилостивия Бог за душите на загиналите, скорошно изцеление на пострадалите и утешение на близките на жертвите,

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

10.12 2016 в 17:17

Подозира дедо ви поп, че на БПЦ този призив ще е единственият и принос към ситуацията в Хитрино.

Ама споко. И от мюфтийството ще направят приблизително толкова.