След побоя на командоса: До дни бутат незаконните къщи в махалата на Войводиново

OFFNews 08 януари 2019 в 11:31 7812 2

До дни незаконните къщи в ромската махала на пловдивското село Войводиново ще бъдат съборени. Това стана ясно от думите на кмета на селото Димитър Тосев и на кмета на община Марица Димитър Иванов пред Нова телевизия.

Снощи в селото стотици хора се събраха на протест след като навръх Богоявление двама млади роми нападнаха и пребиха жестоко командос, участвал в мисии в Ирак и Афганистан и за малко не се стигна до втора Катуница. Протестиращите срещу насилниците тръгнаха към махалата и едва бяха спрени от силите на реда.

Протестите ще продължат и днес. Състоянието на 33-годишният военен от Специалните сили Валентин Димов остава тежко след като той е отнесъл много ритници в главата и според баща му най-вероятно ще се наложи да бъде опериран.

Според кмета до ескалацията на напрежението се е стигнало заради ниската култура на хората от махалата.

"Те не знаят какво е данък, какво е ток да се плати, вода и т. н. Хората с право недоволстват, защото те продължават да живеят по този начин и така им харесва", каза Тосев.

Според него ромите масово харчели по 2000 лева за раждане на дете, но по никакъв начин не искали да са полезни на обществото.

Още днес ще има съвместна проверка с експерти и служители от община Марица и служители на РПУ- село Труд, обяви кметът на община Марица Димитър Иванов. Според него тя ще трябва да установи има ли незаконни постройки и незаконно пребиваващи в ромската махала.

"На място ще бъдат написани наказателни актове, а в рамките на 7 дни лично аз ще издам заповедта за събаряне на тези незаконни жилища", добави той. 

По-късно днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще се срещне с двамата кметове. На нея ще присъства и шефът на полицията в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

08.01 2019 в 11:49

След като нещата са докарани дотук, ромите ще трябва да научат по трудния начин, че законите и правилата трябва да се спазват. А трудният начин включва затвор, трудово-изправителни лагери и ограмотяване, изпълняване на задължение към образованието на децата, лишаване от помощи.