СДВР в отговор към OFFNews: Хиляди полицаи са охранявали протестите срещу Гешев и ''Борисов 3''

Рени Петрова 19 юли 2021 в 14:54 8425 1

Снимка Иво Алексиев

Вечерта на 'Великото народно въстание 2'

След продължилите месеци наред протести срещу третото правителство на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев без отговор оставаше въпросът колко полицаи са пазили обществения ред тогава. 

OFFNews изпрати запитване към МВР и СДВР за броя на служителите на Министерството на вътрешните работи, охранявали протестите между 9 юли и 30 септември 2020 г. Отговорът на Столичната дирекция е, че за тези 84 дни са се провели множество протестни мероприятия в столицата, за повечето от които има план-разстановка. 

Снимка: Сергей Антонов/OFFNews, 2 септември 2020 - Велико народно въстание I

"В някои от дните са провеждани по няколко мероприятия, като участващите в охраната им служители често са били едни и същи", добавят оттам. От СДВР предупреждават, че математическото пресмятане на сбора от служители няма да отрази действителния брой. 

От отговора става ясно, че освен служители на СДВР, в охраната са участвали жандармеристи и полицаи от ОДМВР. От предишен отговор по ЗДОИ на МВР става ясно, че са били командировани служители от всички областни дирекции без Хасково, както и жандармеристи от Кърджали, Монтана, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас. 

Протестите са били охранявани от хиляди полицаи. Най-много са били на 20 юли - 2296. Тогава, на 12-ия ден от началото им, беше задържан адвокат Минчо Спасов след спирането на метрото. На 20 юли бяха направени и шест блокади в София - на Народното събрание, Министерския съвет, БНТ, Орлов мост, Попа и Първо районно управление. 

На 21 юли е имало няколко протеста, като полицаите са били 2178 и 2278. Не става ясно дали са едни и същи служители, към които са се присъединили още 100 души, или са общо 4456. 21 юли беше денят, в който се гласува вотът на недоверие, внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова. Същият ден беше организирана и акция от граждани, които чакаха Борисов на изхода на правителствената аерогара до летище София, който преди това беше  в Брюксел. 

Ето и общия брой служители на МВР, охранявали антиправителствените протести от 9 юли до 30 септември 2020 г.: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!