Съдени във Виетнам и Чили бяха хванати за изработването на скимиращи устройства

OFFNews 29 ноември 2019 в 13:29 3834 0

Четирима са задържани в Нови хан при спецоперация на ГДБОП заради изработването на скимиращи устройства за източване на банкови карти. Операцията под ръководството на прокуратурата е по сигнал на български гражданин. 

Двама от задържаните са братя от селото. 

Единият от участниците е съден през 2015 г. във Виетнам за скимиране на банкови карти, друг е задържан през 2017 г. в Чили за неправомерно теглене на средства и е излежал ефективна присъда, трети е задържан за същото в Талин, Естония, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Групата е действала в строга конспирация - един е изработвал самите сканиращи устройства, друг набирал и обучавал мулета, които да теглят парите. Това се е случвало в Индонезия, Бали, Тайланд, Перу, където банкоматите не са осигурени с ЧИП и ПИН система.

Парите се връщали в България на малки суми. Мулетата теглели средствата и ги превеждали чрез системите за бързо разплащане на имената на роднини на хората от групата. Скимиращата техника се пращала по шофьори на транспортни компании или спедиторски фирми и била най-вече за страни от Европейския съюз.

Претърсени са 7 адреса и 3 автомобила, установени са две помещения за работилници. От там са иззети външни хартдискове, заготовки, флаш памети, мемори карти и други устройства, предназначени за изготвянето на скимиращи устройства. Част от устройствата са поставяни в самия слот на банкоматите, като по този начин те ставали незабележими, уточни прокурор Милева.

"Много компетентни действия бяха извършени от колегите от отдел "Разследвания". Работихме усилено почти 2 г., защото целта ни не беше да задържим мулетата, а да стигнем до организаторите и хората, които изработват устройствата", обясни зам.-директорът на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев.

По думите му такива групи работят в пълна тайна и затова трудно се стига до тях. Заловените са продавали изработените устройства и на други групи, занимаващи се с аналогични престъпления. 

Четиримата членове на групата са задържани, повдигнати са им обвинения и са им наложени мерки „парична гаранция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови