Съдът остави в ареста шефа на митницата в Свиленград

OFFNews 05 февруари 2015 в 13:46 2607 1

Пловдивският апелативен съд остави в ареста началника на митницата в Свиленград Тодор Караиванов. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 302 ал. 1 от Наказателния кодекс за това, че в периода от 13 до 28 януари, в качеството си на длъжностно лице, е приел от различни лица като подкуп парични суми в общ размер 2773 лв.

Съдът отхвърли искането на защитата на Караиванов той да бъде освободен под домашен арест и потвърди взетата на първа инстанция най–тежка мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Още при въвеждането си в залата Караиванов лаконично заяви: „Жертва съм на мафията“, но отказа да разясни какво има предвид. На излизане от съдебната зала той каза, че е станал жертва на „икономически оператори, свързани с митническите служители, които държат контрабандните канали на митницата в Свиленград“.

Мярката за неотклонение на Караиванов се гледаше при закрити врата, заради приложени специални разузнавателни средства.

Началникът на митница Свиленград Тодор Караиванов бе задържан при акция на ДАНС на 28 януари в административната сграда на митницата. Според обвинението той е приел последователно два подкупа от двама души. В кабинета му са открити повече от 12 000 евро, а в дома му - още 6 000 лева и три чувала с митнически документи. Операцията се е водила от служители на ДАНС. По-късно стана ясно, че броени дни преди ареста Караиванов е назначил 20 души в митницата. Само два дни преди задържането му пък той е бил награден лично от директора на Агенцията Ваньо Танов за добра служба по повод Международния ден на митниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша