Човек с последно предупреждение за уволнение е единственият кандидат за митница Свиленград

Юлиан Христов 24 октомври 2014 в 15:05 9713 27

Съмнително назначение е на път да бъде направено в митниците в Свиленград.

Тодор Караиванов, който е оглавявал поста при правителството на ГЕРБ и в чийто мандат свиленградската митница е била обект на две специализирани операции на ГДБОП, заради което той е бил наказан с последно предупреждение за уволнение, вероятно отново ще седне на шефския стол. 

Към момента Караиванов е единствената кандидатура за поста, след като явилите се на първи кръг трима кандидати отпаднаха. В момента, със заповед на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, той е назначен за временен ръководител на митницата в Свиленград.

За да остане в битката до края, Караиванов трябва да представи концепция за подобряване на приходите в митницата в обем до 10 страници, като крайният срок за представяне на разработката е 17.00 часа на 24 октомври. За да мине към третия кръг на конкурса, той има една седмица за защита на концепцията.

Предходните кандидати - Димитър Зафиров, Павел Лилянов и Янко Пенчев, отпаднаха от надпреварата, защото не успяха да докажат, че имат нужния стаж, за да заемат ръководна позиция.

Новото състезание за шеф на митницата в Свиленград стартира, след като финансовият министър Румен Порожанов прекрати обявеният преди това конкурс заради съмнения в опорочаването му. Със стартирането на нова процедура шефът на митниците Ваньо Танов назначи за временен началник Тодор Караиванов.

Докато е оглавявал митниците в Свиленград ГДОБП е провело две акции, при които служители са заловени в момента на взимането на подкуп. Григор Здравков от Легия „Антимафия“ обясни пред OFFNews, че това е достатъчен атестат за това, че Карастоянов не може да управлява митниците. При споменатите случаи той е наказан с последно предупреждение за уволнение.

„Така че е много нелогично, същият този човек да бъде спряган за шеф на митница Свиленград, тъй като той, като единствен кандидат в конкурса, трябва да представи концепция как се събират повече митни сборове“, обясни Здравков.

Той обясни, че има подаден сигнал в прокуратурата, в който подробно се описва действието на организирана престъпна група (ОПГ), действала на територията на митницата в периода 2009 година до сега. Това време обхваща и периода, в който Карастоянов е бил начело на митницата в Свиленград.

Според сигнала организатор и ръководител на ОПГ се сочи служител в митниците, който през годините ходатайства за назначаването на директорския пост на свои подставени лица. Самият той остава в сянка като организира и обезпечава цялата престъпна схема, при която се прибират немалки суми пари от подкупи.

От Легия „Антимафия“ припомниха, че шефът на митниците Ваньо Танов обеща да пусне прокуратурата в агенцията и подразделенията ѝ – нещо, което към момента не е направено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!