Психолог описва залавянето на Пелов преди 7 години: Убедихте майка му да го издаде

OFFNews 04 април 2018 в 09:59 6810 0

Снимка bTV

Росен Йорданов, криминален психолог

Единият от двамата избягали то затвора рецидивисти, Владимир Пелов Стефанов, е бил заловен с истинска екшън операция преди 7 години, спомня си бившият директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов.

Пред bTV Йорданов разказа, че тогава криминалистите успели да убедят майката на Пелов да издаде къде е той, за да не бъде убит.

Той разбира, че сега ще бъде заловен с всички мерки, които могат да бъдат приложени и може да загуби живота си, коментира за днешната ситуация криминалният психолог.

„Предният път той прие да се предаде без бой, най-малкото се страхува за своя живот. Сега вече си дава сметка, че мерките, които могат да бъдат приложени срещу него, ще бъдат приложени."

През 2011 г. информация от майката отвела полицията до престъпника, който се бил укрил във вила на чичо си в Ботевград.

При издирването тогава имало много грешки, спомня си Йорданов. „Тогава беше заловен единият съучастник. Издирването започна трудно и някои от наблюдаващите органи не се сетиха да документират разпита на съучастника. Трудно се организираха заградителните мероприятия. Късметът дойде, когато майка му прояви разум, убедих я да каже къде е. Обясних ѝ, че ако не го направи, той може да пострада сериозно. При наличие на човек с подобни прояви, отрядът за борба с тероризма разказа психологът

Що за човек е Пелов

Според специалиста Пелов е изграден рецидивист, с категорично психопатна структура. Умен е и няма да се поколебае да преследва интереса си, дори да прегази хора. Не е от хората, които търпят корекция на ценностите и възгледите. Опасен е. Ценностният му свят има позицията „аз трябва да гледам моя интерес”. Емпатия и солидарност при него са по-различно поставени. Той може да ползва тези чувства, за да ни използва. Не е луд, а има трайна деформация на характера. За него светът е враждебно място и той чувства, че има право да постъпва както смята за добре, описа профила на рецидивиста психологът.

Искам да се разсея представата, че когато някой се издирва, това става с войска и жандармерия. Има сектор в полицията, който с това се занимава и се работи с интелект, уточни Росен Йорданов.

Той не вярва този път Пелов да се свърже с майка му - последният случай показва, че тя би съдействала на полицията.

Психологът призова хората, ако видят избягалия, да не се опитват да се превърнат в герои, а да звъннат в полицията.

"Той няма да прояви милост и състрадание, да не оказват съпротива и да влизат в пререкания”, съветва психологът.

"Да не се упражняваме на тема охранителни мерки в затвора. Има по-специфични причини със сигурност, които са довели до бягството. Искам да предпазя от прекалени упреци надзирателите, те работят при тежки условия", добави Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!