Протестите на полицаите продължават, МВР и синдикатите не се разбраха за заплатите

OFFNews 02 ноември 2020 в 15:25 2090 0

Снимка БТА/Архив

Не се постигна разбирателство между ръководството на МВР и синдикалната федерация на служителите в МВР на днешната среща. Това каза председателят на синдиката Валентин Попов пред БНР. 

Попов обясни, че не се е преговаряло за каквото и да е увеличение на заплатите във вътрешното министерство, тъй като министър Христо Терзийски казал, че няма мандат да преговаря за увеличаване дори и с един процент над тези 10%, обещани на полицаите от 1 януари 2021 г.

От синдиката заявиха, че ако след първия голям протест отново няма разбирателство, протестите ще продължат и с национални и с регионални прояви.

Полицаите настояват за увеличение на заплатите с 30% и твърдят, че са на първа линия в борбата с коронавируса, наравно с лекарите. Недоволни са, защото не са включени в списъка на ведомствата, където заплатите бяха увеличени.

"Колегите, и то според мен доста основателно, се почувстваха пренебрегнати и обидени. Съгласете се, че на фона на тези до 30%, за които става дума във въпросното постановление, едни 10% за нас звучат наистина малко обидно", коментира пред БНР Валентин Попов.

Протест ще има в неделя в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици".

Демонстрации се проведоха в различни градове, като към полицаите се присъединиха жандармеристи, пожарникари, гранични полицаи и др. Мълчали протести имаше във Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Пазарджик, Кърджали Гоце Делчев, Благоевград и Сандански. 

Преди дни министърът на вътрешните работи Христо Терзийски заяви, че не е спирано да водят неформални диалози с ръководителите на синдикатите. "През последните месеци има различни искания от тяхна страна. Водим добър диалог. Нещата, които се променят и в нормативната база, и във финансов аспект, са доста резултатни", каза Терзийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови