Порой наводни пет карловски села, евакуират бедстващите (обновена)

Бяла река и Стряма преляха

OFFNews 02 септември 2022 в 10:00 6430 0

Карловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Карловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин.

Бедствено положение в карловските села Розино, Слатина, Столетово, Богдан и Каравелово. Заради обилните дъждове има скъсана дига на река Стряма. Евакуирани са седем души, запушен е мост, съобщиха БНР и БНТ.

След скъсването на дига на река Стряма, цялото село Богданово е залято. В момента екипи на пожарните в Карлово и Пловдив евакуират бедстващите.

Наводнен е и главния път в карловското село Розин, който е част от Подбалканския път София-Бургас. Пътят в момента е затворен.

Реката в карловското село Богдан е излязла от коритото си след като цяла нощ проливни дъждове заливат Подбалкана. Валежите продължават и в този час, има наводнени къщи и се налага евакуация на хората в селото. От областната пожарна служба и спешни екипи са на място.

От коритото е излязла и реката в Столетово. Наводнен е и консервният цех - там също има бедстващ човек. Пътните настилки в село Слатина и Каравелово са разрушени.

В община Карлово е обявено частично бедствено положение.

Поне 40 къщи са наводнени в село Каравелово, съобщи кметът на населеното място Славка Червенкова, предаде БТА. 

"Положението е много зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат. Имам бедстващи хора, евакуирани в момента. Те ще бъдат настанени в кметството", заяви тя.

Според Червенкова се очакват големи свлачища в планината над селото. Сега в селото чакат техника, която да започне да вади падналите дървета в коритото на реката.

Проливни дъждове заляха и Копривщица. На места коритото на Бяла река е преляло и е наводнило улиците, предаде БНТ.

Реката почти е излязла при моста "Първата пушка" и напълно е пробила при площад "20 април". Бяла река е приток на Стряма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!