Половин България пострада от пороите

Ситуацията в Бургаско, Добричко и Девин все още е кризисна

OFFNews 03 февруари 2015 в 07:55 5246 1

Половин България пострада от пороите

Снимка Нова тв

Водно бедствие в половин България след последните поройни дъждове, които се изсипаха в първите дни на февруари.

В шест общини са обявени извънредни мерки заради наводненията.

Най-сериозна е ситуацията в Бургаско, Добричко и в Девин. В Девин остава в сила бедственото положение. Тежко е и в района на Варна, където се наложи евакуация на част от населението заради очаквана снощи приливна вълна, както и превантивно взривяване на диги.

Част от евакуираните хора са настанени в детската градина на село Цонево. Повечето от тях са възрастни болни хора и деца.

Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че става дума изключително и само за превенция. Евакуираните села се охраняват от МВР срещу обири.

Към момента обстановката в района е спокойна и приливна вълна няма. Все по-голям е шансът опасността да отмине застрашените села – Величково, Дъбравино, Гроздьово и Цонево. Все още обаче хората не могат да се приберат по домовете си. 

Продължава издирването на семейството от Девин, изчезнало във водите на язовир Цанков камък. Стихията е носила джипа им километър и половина по течението на буйната река. Колата беше извадена от аварийните екипи, но двете тела не бяха намерени. В акцията участват водолази с лодки и доброволци.

Щетите от наводненията по инфраструктурата са за над 12 млн. лв., съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред bTV. Проведени са над 1000 спасителни акции, евакуирани са десетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови