Quantcast

Половин България пострада от пороите

Ситуацията в Бургаско, Добричко и Девин все още е кризисна

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2015 в 07:55 4533 1

Половин България пострада от пороите

Снимка Нова тв

Водно бедствие в половин България след последните поройни дъждове, които се изсипаха в първите дни на февруари.

В шест общини са обявени извънредни мерки заради наводненията.

Най-сериозна е ситуацията в Бургаско, Добричко и в Девин. В Девин остава в сила бедственото положение. Тежко е и в района на Варна, където се наложи евакуация на част от населението заради очаквана снощи приливна вълна, както и превантивно взривяване на диги.

Част от евакуираните хора са настанени в детската градина на село Цонево. Повечето от тях са възрастни болни хора и деца.

Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че става дума изключително и само за превенция. Евакуираните села се охраняват от МВР срещу обири.

Към момента обстановката в района е спокойна и приливна вълна няма. Все по-голям е шансът опасността да отмине застрашените села – Величково, Дъбравино, Гроздьово и Цонево. Все още обаче хората не могат да се приберат по домовете си. 

Продължава издирването на семейството от Девин, изчезнало във водите на язовир Цанков камък. Стихията е носила джипа им километър и половина по течението на буйната река. Колата беше извадена от аварийните екипи, но двете тела не бяха намерени. В акцията участват водолази с лодки и доброволци.

Щетите от наводненията по инфраструктурата са за над 12 млн. лв., съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред bTV. Проведени са над 1000 спасителни акции, евакуирани са десетки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2015 в 08:44

Оф нюз,половин България пострада от преливащи безстопанствени язовири,причинени от падналия дъжд. Това е истината и не знам защо трябва я спестявате?