9 области под вода, 250 души са евакуирани

OFFNews 02 февруари 2015 в 14:19 6487 0

Разрушени и наводнени пътища в цялата страна

Снимка Агенция пътна инфраструктура

Разрушени и наводнени пътища в цялата страна.

Обстановката в областите Бургас, Варна, Добрич, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол и Благоевград остава усложнена, съобщиха от МВР. 

За последните две денонощия служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” са извършили над 1100 спасителни, аварийни и помощни дейности. Към момента екипите участват в локализирането и ликвидирането на 96 произшествия. Само вчера са евакуирани повече от 250 човека в засегнатите от наводненията населени места.

И днес в борбата със стихията участват над 400 пожарникари, спасители, полицаи и военнослужещи. Сформирани са екипи, които обхождат критичните места и следят за нивото на водата в реките и водоемите. Извършва се непрекъснат мониторинг на дигите и продължава укрепването с инертни материали и чували с пясък на компрометираните участъци по защитните съоръжения.

В спасителните акции са се включили и доброволци.

Координацията на действията се ръководи от оперативен щаб, свикан от вътрешния министър Веселин Вучков.

В сила са обявените бедствени положения в общините Смолян, Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Стражица, Болярово и Бургас. 

От полицията приканват хората от пострадалите населени места да изпълняват стриктно указанията на спасителните екипи и да следват правилата за безопасно поведение при наводнение.

Област Добрич

Язовир „Одринци” се изпуска с дебит от 120-150 л/сек. и към момента разполага със свободен обем от 5 400 000 куб.м. Очаква се съоръжението да прелее в рамките на 24 часа. Взето е решение за евакуация на жителите от селата Одринци и Долина. Обявено е бедствено положение за двете населени места. Хората са оповестени и след 15.00 часа предстои да бъде извършена ефективната евакуация. Уведомени са всички местни и държавни институции за предприемане на компетентните действия за ограничаване щетите по инфраструктурата в района.

Област Варна

Към 11 часа в яз. Цонево е отчетено, че нивото на водата се покачва с между 5-6 см за час. До преливане през преливника остават 42 см. Очаква се покачване на нивото и на река Камчия. Сформирани са групи, които ще посетят всички застрашени населени места и при необходимост ще се извърши евакуация на хората.

Пожарникари и спасители оказват помощ и отводняват къщи и дворове в селата Блъсково, Бозвелийско, Разделна, Синдел и Дъбравино. Извършва се денонощно наблюдение на критичните места по поречието на река Камчия. През нощта от село Разделна са евакуирани превантивно 30 човека.

Област Бургас

Обстановката в областта постепенно се нормализира. Възстановено напълно е електрическото захранване в града. Остават необработени около 70 сигнала, като по-голяма част от тях са за наводнени приземни етажи, подлези и подземни паркинги. Затворен е пътят Айтос - Провадия в района на село Вишна поради свлачище. На територията на област Бургас преливат язовирите Камчия, Ясна Поляна и Ново Паничарево.

Област Благоевград

Бавно се нормализира оперативната обстановка на територията на областта. Няма населени места без електрическо захранване. Пътищата са проходими, на места със затруднено движение вследствие активизирани свлачища. Пожарникари и спасители извършват непрекъснато наблюдение на нивата на реките. Продължава издирването на 31-годишната жена, която е в неизвестност от вчера.

Област Смолян

Все още пет населени места са без електричество (селата Киселчово и Чуреково и местностите Кавал тепе, Слънчева поляна и Широка поляна). Затворени са пътните участъци от село Лясково към село Михалково, от село Михалково към град Кричим и пътят за село Страшимир. Водолази издирват мъжа и жената, чийто автомобил се преобърна вчера в река Девинска.

Област Ямбол

Със заповед на кмета на община Болярово е въведен в изпълнение планът за защита при бедствия в частта ”Наводнение” за територията на село Попово. Към момента обстановката се нормализира. В гр. Ямбол е наводнена уличната инфраструктура в кв. „Каргон”, няма получени сигнали за наводнени сгради.

Аварийни екипи отводняват дворове и приземни етажи в селата Веселиново, Окоп и Овчи Кладенец. В района няма данни за пострадали или бедстващи хора.

Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е 459 см при критично ниво 560 см, при гр. Елхово - към 373 см при критично ниво 395 см.

Област Кърджали

На територията на областта са затворени за движение пътни участъци между населените места с. Китница – с. Русалско, гр. Джебел – с. Софийци и гр. Крумовград – с. Студен кладенец – гр. Хасково. Все още седем населени места са без постоянно електрозахранване.

Област Хасково

Обявено е бедствено положение на територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Затворени са пътните участъци: гр. Маджарово – с. Бориславци; с. Бориславци – с. Малко Брягово; Малко Брягово – с. Долни Главанак и с. Богомил – с . Свирково - гр. Симеоновград. За всички населени места има осигурени обходни маршрути. Нивото на река Марица при Свиленград е 488 см, при Харманли е 459 см и при Димитровград е 341 см. Осигурено е 24-часово наблюдение на дигата на река Марица в Свиленград.

Област Силистра

В село Долец са наводнени 12 къщи. Няма данни за застрашени и пострадали хора. На място работи багер за разширяване на отводнителните канали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови