Полицията: Обстановката във ''Факултета'' се нормализира, един е задържан

OFFNews 17 април 2020 в 17:11 3210 1

Обстановката в столичния квартал "Факултета" се нормализира, няма репресии, заяви пред журналисти директорът на СДВР гл. комисар Георги Хаджиев.

Той обясни, че по време на недоволството е задържан един нарушител заради домашно насилие. Установено е, че е бил с ограничителна заповед. 

По думите му гражданите на квартала са възприели по "техен начин" действията на служителите на полицията.

Главен комисар Хаджиев съобщи още, че в момента се водят преговори с местните, с участието на двамата зам.-кметове на "Красна поляна". Прави се всичко възможно хората да бъдат разделени, за да не са толкова близо един до друг и да не се създават предпоставки за избухване на епидемия сред тях.

"Към момента обаче това няма как да стане, преди да се уталожи тотално напрежението", призна Хаджиев, но допълни, че всички са с предпазни маски.

"Опитваме да сме диалогични и да не предприемаме репресивни мерки, към настоящия момент те дават резултат”, допълни той, докато местните скандираха "оставка".

Органите на реда ще извършат проверка дали действията на жителите на квартала са провокация и дали протестът е бил предварително организиран. Ако има данни за престъпление или нарушение, ще бъдат санкционирани.

Директорът на СДВР каза още, че на място остават достатъчно служители на полицията, за да следят за спазването на обществения ред и да не се допуска нарушаването му, както и нарушаване на заповедта на министъра за противоепидемичните мерки.

Той коментира и обстановката по КПП-тата в столицата. "Към момента ситуацията там е спокойна", каза гл. комисар Георги Хаджиев. От полицията очакват натоварването да бъде след празниците заради потока от прибиращи се в София.

Попитан дали завръщащите се ще бъдат обратно пускани в столицата, Хаджиев заяви: "Единствено и само тези, които в часовия диапазон ще декларират полагане на труд, служителите на място ще проверяват с работодател".

За тези, които пътуват към болница, ще се търси връзка със съответното лечебно заведение. Който е излъгал в декларацията, че напуска града по работа, го очаква проверка, докладване в прокуратурата за престъпление с декларирани неверни данни, припомни шефът на СДВР.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)