Показанията на стрелочник в Хитрино: Влакът влязъл със 110 км/ч на гарата

OFFNews 10 декември 2016 в 19:23 28125 10

Дерайлиралият влак, чиито цистерни се взривиха в село Хитрино и убиха 7 души и раниха десетки, се е движел с изключително висока скорост при влизането в гарата. Това твърди стрелочник на жп станцията, съобщи Нова телевизия.

Служителят на Национална компания "Железопътна инфраструктура" вече е дал показания. Според него вместо с 40 км/ч влакът, превозващ цистерните с пропан-бутан, се е движел със скорост от 110 км/ч. 

Засега не са открити проблеми на релсите. 

"Инфраструктурата е била напълно изрядна, а цистерните - правилно композирани", каза министърът на транспорта Ивайло Московски.

Компанията превозвач "Булмаркет", чийто е дерайлиралият влак, досега няма тежки железопътни инциденти. Пазарният й дял е около 5% от товарните превози с влак у нас. Занимава се основно с превоз на горива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

10

Човвешка грешка и превишена скорост е особено желана и чудесна причина за катастрофата. Сваля се вината от всичко и всички освен машиниста.
На мястото на машиниста, щях да съм сериозно притеснен да не ме сполети съдбата на Мишо Бирата. Нека Дядо Боко помолимся за здравето на машиниста и за Дядо Боково здраве, разбира се и да не ни сполети съдбата на Бирата и на останалите свидетели.
Дядо Боко да ни пази нас и клетата ни майковина.

12052

9

piko1

11.12 2016 в 05:26

Локомотивите не ползват тахо шаиби това е измислица на вожда има лента която се разшифрорва по определен начин на нея се записва всичко от моментната скорост до това дали са ползвани спирачките

версии много хайде да не смукаме от пръсти обикновен стрелочник няма как да каже с колко се движи влак

причините може да са следните

- Скъсана контактна мрежа
- неизправност на релсовият път
- прегряла букса на същия вагон
- счупена колос
- умора на материала на вагона
и тн

и вече след като се отметнат 10-15 причини можем да говорим за превишаване на скоростта

всички медии снимат вагоните НИКОЙ НЕ ПОКАЗА ЛОКОМОТИВИТЕ ! как можем специалистите по жп транспорт да потвърдим или отхвърлим тази глупост с твърдението за 100км/ч

15914

8

поп Дръвчо

11.12 2016 в 04:17

Тая работа с тахошайбата или каквото и да е там записващо устройство е доста мътна. Ако тия устройства ги контролират колкото на камионите оттам достоверни данни няма да има.

15914

7

поп Дръвчо

11.12 2016 в 04:15

Постепенно се навръзват нещата даже от новините.

По принцип може да се мине през гарата с висока скорост ама ако е през централните коловози, които са прави. Не е правилно, но може и явно е практика. Като разбутат стрелките (засичали се по време с някакъв пътнически влак) и като трябва вагоните да скокнат до съседния коловоз, трябва бавно. Е да де ама това бавно трябва да го знаеш много километри преди гарата.

12308

6

Глупости на търкалета.Там е изкачване, влака е тежък - над 1000 тона, няма как да развие подобна скорост.

17898

5

кикимора

10.12 2016 в 22:03

Такова разхвърляне на цистерни не може да стане от 40 км в час и това е очевидно.