Quantcast

Окислени води са изтекли в река Луда Яна в близост до Пазарджик

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2014 в 17:01 2965 0

Окислени води са изтекли в река Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен.

Инцидентът е станал тази сутрин, когато от химико-биологичната станция заради аварирала екопомпа е започнало залпово изтичане на киселинни води в река Луда Яна.

Първоначалната информация беше, че авариралата станция е на "Еко Медет", собственост на Министерството на икономиката.

Дружеството е собственик единствено на водоема, а цитираната в сигнала био-химична инсталация е частна собственост, уточниха по късно от министерството.

"Независимо, че аварията не е в съоръжение на „Еко Медет“, управителят е повикал по спешност фирма-контрагент, като около 18 часа ще започне изпомпване на натрупалата се вода във водоема и ще бъде преустановено изтичането на замърсени води.

Първичните проби, направени на място, според управителя на дружеството, не показват замърсяване на реката на този етап", съобщиха още от икономическото министерство.

Кметът на селото Антоанета Генова съобщи, че има сериозна опасност да бъдат замърсени кладенците с питейната вода в региона. Според Костадин Гешев обаче до това няма да се стигне.

Положението ще бъде овладяно в рамките на днешния ден, каза пред БНР директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Костадин Гешев, който е на мястото на инцидента.

Очаква се да пристигне и подвижната лаборатория, за да се види, какво е нивото на замърсяването на водите. В момента се търсят варианти за отбиването на киселинните води в няколко посоки. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !