Пожарникари отбелязват професионалния си празник с протест

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2017 в 06:05 1621 0

Пожарникари отбелязват професионалния си празник с протест

Навръх професионалния си празник пожарникарите излизат на протест. Това е поредният протест, за който синдикатите в МВР се заканиха да провеждат, ако исканията им не бъдат чути. Едно от основните им искания е увеличение на заплащането.

Провеждането на протеста съвпада и след проваления за пореден път диалог между синдикати и МВР.

При пожарникарите проблемът с техническата обезпеченост е най-сериозен. Повече от половината пожарникари в страната нямат предпазно облекло и униформи. Това, на което те разчитат са дарения, какъвто е последният случай с получените униформи от Канада, коментира за OFFNews председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВ) Валентин Попов, които са и основният организатор на протеста в четвъртък.

Пожарникарите са получили предпазно облекло като дарение от колегите си от Торонто, като са платили разходите по доставката им.

Друг голям проблем е недостигът на пожарникари в малките населени места. С влезлите на 21 август промени в наредбата за пожарогасителни дейности се въвежда изискването в един противопожарен екип да има минимум трима души. Оказва се обаче, че в 41 участъци работят по 11 души, което означава на практика, че с тях не може да се покрие дежурство с повече от двама души, обясни Попов. Положението е закърпено като бройките се попълват със служители от районните служби, които се изпращат до участъците в малките населени места.

За момента няма случаи на закрити служби, но проблемът с недостига на хора стои от 2014 година, когато изискването е заложено в закона по настояване на синдикатите. "През тези две години (до промените в наредбата, бел. ред.) имаше възможност да се назначат служители, така че министерството да отговори на изискванията на закона. Това обаче не е единственият случай, в който МВР не спазва закона, а камо ли подзаконовите нормативни актове", каза още Попов.

От МВР изчислили, че исканията за по-високи заплати в системата с 15% ще коства на бюджета 140 млн. годишно. Синдикатите обаче са на мнение, че сумата е по-малка и заявяват готовност да преговарят около размера ѝ.

Протестът в София е планиран за 12.30 часа на площад "Народно събрание". Във Варна пожарникари и служители в МВР ще излязат на протест в 18.30 часа пред филиала на театър „Стоян Бъчваров“. 

По-рано през деня от 10.00 часа в сградата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на ул. „Пиротска“ 171 А, ще се проведе тържествена церемония по отбелязване на професионалния празник. В присъствието на ръководството на МВР и пожарната ще бъде отслужен водосвет и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители.