МВР отговори на прокуратурата за задържания жандармерист по случая с трафик на мигранти

OFFNews 04 април 2022 в 19:24 1849 0

Министерството на вътрешните работи отговори на прокуратура за това има ли задържан служител на МВР по случая с трафика на мигранти. Според ведомството - има, и той е жандармерист. Според специализираната прокуратура обаче служителят е разпитан само като свидетел. 

В събота МВР съобщи, че седем души са задържани при съвместна операция на ГДБОП, "Гранична полиция", "Вътрешна сигурност" - МВР и ДАНС срещу незаконната миграция. Сред тях е и жандармеристът. Часове по-късно Специализираната прокуратура опроверга информацията. 

"На 1 април с прокурорски постановления като обвиняеми по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за срок до 72 часа, на един е определена мярка за неотклонение „подписка“. Едно от обвинените лица изтърпява ефективна присъда в Германия за друго престъпление, а за друго - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявено за издирване", съобщиха тогава от обвинението.

Днес МВР прави уточнението, че жандармерист е задържан от служители на Дирекция "Вътрешна сигурност" за 24 часа. С него е проведена беседа в сградата на ГДБОП, а в последствие и разпит в качеството му на свидетел. Заповедта за задържането е известна на наблюдаващия прокурор, пишат от МВР.

Оттам допълват, че все пак след съгласуване с водещ следовател, служителят на МВР е освободен и спрямо него не са прилагани други мерки за неотклонение.

В съобщението на прокуратурата се твърди, че има изтичане на информация от "силова структура извън ДАНС" и това е причината да не бъде задържан лидерът на престъпната група. Прокуратурата твърди, че разработката е образувана от ДАНС.

От вътрешното министерство отговарят, че законодателят е предвидил, че прокурорът упражнява контрол за законосъобразното протичане на разследването, неговото ръководство с цел привличане към наказателна отговорност на лица, за които в хода на разследването са събрани достатъчно данни за извършено престъпление.

Оттам питат защо 4 години Прокуратурата не е събрала доказателства и не е разкрила кой изнася информация:

"Риторичен въпрос, имайки предвид, че това е едно от делата, за които МВР е уведомило Инспектората на ВСС за необосновано забавяне от страна на прокуратурата".

Според МВР прави впечатление, че за пореден път, когато си изпълняват законовите задължения да информират обществото за резултатите от работата си, прокуратурата приема това като атака към нейната независимост: "В същото време, за пореден път ставаме свидетели как органът, който трябва да упражнява надзор по законност, в официални съобщения или позиции изнася неверни твърдения и факти".

Министерството се надява, че "публикуването на невярна информация е непредумишлено от страна на прокуратурата и го отдава на нейната натовареност в борбата с престъпността или недобра координация между отделните й структури".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!