Млада българска гражданка е залята с киселина в Индия

OFFNews 13 ноември 2015 в 11:48 9352 6

Лична карта

Снимка dainikbhaskar.com

Снимката на Даря от българската ѝ лична карта.

Българска гражданка на 23 години е била атакувана с киселина в град Варанаси в петък призори, съобщи в. „Таймс ъв Индиа“. Тя веднага е била приета в болницата на Бенареския индуски университет.

Варанаси (Бенарес) е град на левия бряг на река Ганг в щата Утар Прадеш, в северна Индия. Посещават го над 200 хиляди чуждестранни туристи годишно.

Индийски медии днес разкриват, че нападателят е Ситхарт Сривастава, неуравновесеният син на хазяите ѝ, с когото Даря се сближила и заживяла. Киселината той лиснал, докато приятелката му още спяла. Той е арестуван.

За случая съобщи и ТАСС, уточнявайки обаче, че младата жена е туристка, пристигнала в Индия от Русия.

„Пострадалата – Даря Юриева, родена през 1992 г. - е пристигнала от Русия – са съобщили от полицията в район Ланка, където било извършено нападението. - Успяхме да се свържем с родителите ѝ, които също живеят в Русия“.

Първоначално полицейските служители смятали, че жената е рускиня, а по-късно съобщили, че тя има български паспорт, според който е от Варна. От личната карта, която индийски медии разпространиха по-късно, личи че фамилното ѝ име е Прокина. За руски документ не се споменава.

Юриева живеела от около три месеца под наем в къщата на пенсиониран правителствен служител.

След инцидента хора от семейството много бързо я закарали в университетската болница, където тя била приета в специализирано отделение.

Младата жена имала изгаряния от киселина по лицето и части от тялото. Състоянието й се оценява като „сериозно“.

Полицейски служители включително висшият местен началник Акаш Кулхари я посетили в болницата, след като били информирани за инцидента, добавя „Таймс ъв Индиа“.

Даря Юриева имала намерения скоро да се върне в Русия или в България, но Ситхарт не бил съгласен и двамата се скарали, според източници от следствието, цитирани от индийската агенция DNA.

Вероятно това е подтикнало към престъплението младия индиец, за когото разследващите предполагат, че "психически нестабилен" . А киселината той купил два или три дни по-рано.

За серия нападения против чуждестранни туристки припомня във връзка с драмата електронното издание на френското списание „Експрес“. През септември американка беше обвинила в изнасилване двама мъже в Джарамсала, в северна Индия. А през февруари т. г., японка се оплака, че екскурзоводът й я упоил и изнасилил.

Като цяло, отбелязва „Експрес“ насилията против жени в Индия нарастват; 132 000 случая на сексуални нападения са регистрирани през 2014 г. според официалната статистика. В същата година са извършени над 300 нападения с киселина, разкриват индийските медии.

Продажбата на киселини в Индия е ограничена от специален режим. Върховният съд в страната многократно е настоявал властите да гарантират неговото спазване. Но защитници на правата на жените твърдят, че е лесно да се купи киселина, която при това е и евтина.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!