Кола бутна бургазлийка на 3D пешеходна пътека

OFFNews - Бургас 18 декември 2015 в 12:38 4079 4

Снимка община Бургас

Триизмерната пешеходна пътека в Бургас

Бургазлийка е била блъсната на новата 3D пешеходна пътека в Бургас, която бе „поставена“ в началото на тази седмица.

Инцидентът е станал вчера, около 17:30 ч., на ул. „Никола Петков“. 29 – годишна шофьорка отнема предимство и блъска 68 – годишна пешеходка от Бургас. Пострадалата е без опасност за живота, откарана е в болница с диагноза политравматизъм и фрактура на левия крак, информират от полицията.

Инцидентът се случва именно на направената през тази седмица, първа за града, 3D пешеходна пътека. Тя е дарение от германска фирма, по неофициална информация, цената й е около 10 000 евро. Изготвена е от пластичен материал и се залепя на пътното платно. От община Бургас се похвалиха, че за разлика от конвенционалната, триизмерната пешеходна пътека създава у шофьора, който я приближи, визуалната представа за неравност на пътя. Изследванията показват, че тогава той реагира подсъзнателно и намалява скоростта.

Тя, обаче, не отговаря на изискванията, категоричен е Михаил Попов, секретар на фондация „Безопасни улици от Валя“. Той подчертава, че пътеката нарушава наредбата за сигнализация на пътищата с пътна маркировка. В документа е записано, че пешеходните пътеки трябва да са с бял или жълт цвят, а модерното бургаско съоръжение е и с червен. Отделно, според Михаил Попов, не са спазени и размерите и отстоянията от отделните линии. Той твърди, че така се създава и опасност при евентуални съдебни дела.

При катастрофа, това много добре може да бъде използвано от адвокатите на виновника. Защото, дори и да има знак за пешеходна пътека, те спокойно могат да кажат, че тя не отговаря на наредбата, следователно – няма пешеходна пътека“, казва Михаил Попов.

Потърсен за коментар, Иван Гюлев, началник на отдел „Безопасност и организация на движението, не отговаря на мобилния си телефон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови