Голям пожар в депото за твърди отпадъци в Шишманци

OFFNews 04 юни 2015 в 12:50 3535 0

Голям пожар е избухнал рано тази сутрин в депото за твърди отпадъци край пловдивското село Шишманци, съобщи БНР.

Сигналът е подаден малко след 4 ч тази сутрин. На място са се отзовали 4 противопожарни автомобила от противопожарните служби на Пловдив и Раковски. Те гасят пожара с помощта и на фадроми и трактор.

От къстия дим, разнасян от вятъра, са засегнати селата Шишманци и Болярино.

Пожарът е локализиран.

Кметът Стефка Милиева подчерта, че няма паника сред хората и че обгазяването не е налагало спешни мерки.

В района обаче се носи тежка миризма, която притеснява жителите на селата, особено майките с малки деца и възрастните хора.

"Нямаме реално горене или разпространение на пожара по повърхността по периметъра. В самото депо на дъното му имаме тлеене на отпадъци, които отделят дим. Това е единственият проблем до момента. Правим всичко, което е по силите ни и което е адекватно спрямо ситуацията. Не е ясно колко време ще продължи това нещо, тъй като тлеенето и прогарянето в дълбочина е процес, който отнема време и не можем да се ангажираме до кога ще приключи операцията по неутрализиране на тази ситуация.

Съществува опасност за обгазяване на жителите на Шишманци и Болярино, ако вятърът се обърне в обратна посока към селата, опасява се кметът на Шишманци Костадин Иванов и допълни:

Ситуацията в момента е овладяна. Трябва да сме благодарни на природата, че вятърът е в обратна посока на селото. Не знам как депо за твърди битови отпадъци се пали, като то е само за твърди битови отпадъци. Явно не е спазена някоя технологична особеност. Ние достъп до завода нямаме. Собствениците на завода трябваше да ни се обадят, но никой не го е направил", каза говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови