Две години ФБР и ДАНС разработвали българите, арестувани за източване на сметки в САЩ

OFFNews 26 март 2014 в 11:18 5024 3

Общо 16 българи са задържани при операцията на ФБР за източване банкови сметки.

От прокуратурата съобщиха, че на 25 март 2014 г. е проведена координирана операция, в която ДАНС и прокуратурата съдействали на ФБР за ареста на българите.

В резултат са задържани 14 души в САЩ и двама у нас по разследване за скиминг и пране на пари.

В хода на продължилите повече от две години разследвания е документирана дейността на лицата, структурата и йерархията на организираната престъпна група, както и механизмът на извършваната престъпна дейност. Установено е, че чрез намиращи се в България посредници е осъществяван контакт с групи, ангажирани със скимиране на банкови карти на териториите на различни държави. Придобиваните данни за банкови карти са предавани към организатора на незаконната дейност в САЩ, който е контролирал нерегламентираните тегления на финансови средства от изготвяните в САЩ карти – дубликати, уточняват от прокуратурата.

Предстои повдигане на обвинения за дейността на групата в САЩ.

По информация на българския телевизионен канал в САЩ Bulgarian International Television (BIT) след операцията са задържани общо 30 души. Сред арестуваните са Георги Мартов – Мицубишито, който има най-много повдигнати обвинения – 9. Арестувана е и неговата съпруга Теменуга Колева, известна още като Нушка. Измежду арестуваните е и собственикът на българския център „Родина“ в чикагското предградие Норидж Емил Костадинов. Двама от българите са обвинени и за взимане на заем без намерение да го връщат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!