Дисциплинарно производство срещу шефа на БОП-Перник

Юлиан Христов 16 януари 2012 в 16:15 5161 0

Полиция. Снимка: Сергей Антонов
Полиция. Снимка: Сергей Антонов

Стартира дисциплинарно производство срещу шефа на сектор „Борба с организираната престъпност” – Перник, съобщиха от пресцентъра на МВР. Производството е по заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов и е свързано с подаден сигнал за „поведение, несъвместимо с етичните правила на служителите от МВР при разследването“ след отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник. Сформирана е комисия, която ще проведе дисциплинарното производство и ще даде становище за това, какво наказание да бъде определено на служителя.

Днес от Българския хелзинкски комитет се усъмниха в самоубийството на Стойчо Стоев - мъжът, който призна, че е отвлякъл и убил Мирослава. В изявление на БХК се казва, че „неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство“.

Аргументите, които водят до съмнение, са свързани най-вече с факта, че смъртта е причинена с оръжие, за което някои медии съобщиха, че е полицейско. Съмнение буди и фактът, че оръжието е било на разположение на Стоев, след вече извършен обиск на жилището му.

Твърденията на полицията са противоречиви и непоследователни относно това дали смятат Стоев за извършител на убийството на детето Мирослава или не. В същото време някои медии съобщават за три чути изстрела, се казва в прессъобщение на БХК. В същото време няма мотив за самоубийство. „Напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят“, се казва още в текста.

От БХК призовават Инспекторатът на МВР, ако е започнал дисциплинарно разследване на случая, да огласи публично резултатите си в кратък срок. Прокуратурата трябва да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите, искат още от БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови