Дисциплинарно наказание грози виновниците за катастрофата на Централна гара

OFFNews 29 май 2024 в 10:33 1359 0

инцидент

Снимка БНТ

Локомотивният машинист, който предизвика катастрофата между два влака на Централна гара в София вчера, ще бъде отстранен от работа до приключване на разследването. На всички, отговорни за случилото се, ще им бъде наложено дисциплинарно наказание, обяви управителят на БДЖ Венцислав Славков пред БНТ.

Той потвърди, че инцидентът е станал при придвижване на маневрен състав от първи коловоз върху последния вагон на бързия влак за Пловдив - Димитровград.

"Поради ненавременни действия на локомотивния машинист последва удар в последния вагон на бързия влак. По данни на самия локомотивен машинист му е прилошало и не е могъл навреме да реагира със спирачката на локомотива", обясни Славков и уточни, че сблъсъкът няма нищо общо с повредите в централизациите на гарата.

Той допълни, че повечето от 12-те пострадали са служители на БДЖ - маневристът, маневреният стрелочник и служители на БДЖ от почистването.

В момента се провеждат две разследвания - вътрешно и от органите на реда.

"Може да сте сигурни, че всички, които работят в железницата, минават всякакви тестове и профилактики. Така че, хващам се за коментар от вчерашния ден, че "железницата не е за аматьори", изтъкна главният експерт от КТ "Подкрепа" Марио Нинов.

По думите му въпросът е какво не се е направило, за да не се стигне до този инцидент.

"Всеки може да попадне в такава ситуация дори когато шофира автомобил да му прилошее. Въпросът е какво може да се направи така че техниката и съоръженията да предотвратяват такива работи. Тоталната неангажираност на държавата в последните 30 г., крещящото недофинансиране на сектора води точно до такива случаи", заяви главният експерт на синдиката.

Междувременно от спешната болница "Пирогов" съобщиха, че състоянието на най-тежко пострадалия мъж е стабилно и предстоят още изследвания.

Влаковете закъсняват сериозно и днес, като най-голямо е забавянето на композициите от София до Варна и Бургас - с близо 2 часа. Причините са изчакване на възможност за разминаване с друг влак и намаляване на скоростта заради отделни участъци по трасето.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови