Два влака се сблъскаха на Централна гара в София (допълнена)

При катастрофата има пострадали

OFFNews 28 май 2024 в 17:35 5131 0

Централна гара

Снимка Интернет

Два влака - пътнически и локомотив, са се сблъскали на Централна гара в София. При катастрофата са пострадали няколко души, които са откарани за изследвания в столични болници.

Инцидентът се е случил около 16:50 часа при маневри, тъй като на единия машинист му е прилошало.

По-късно от спешната болница "Пирогов" съобщиха, че в спешното отделение е откарана една жена, която преминава подробни прегледи и изследвания. След като лекарите установят какво е състоянието й и дали то налага да остава за лечение в "Пирогов", ще бъде дадена информация допълнително.

Пострадали са настанени още във ВМА и ИСУЛ, но нито един от тях не е с опасност за живота. 

По думите на транспортния министър Георги Гвоздейков, който пристигна на мястото на инцидента, става дума за шестима души.

Министърът обясни, че единият от влаковете е пътнически и е пътувал за Пловдив. Намирал се е на първи коловоз, когато по същото 
време локомотив с три вагона е правил маневра. Той се е озовал в коловоза на пътническия влак и го е ударил отзад. Причините все още се изясняват. Нов влак ще отиде до Пловдив, за да извози пътниците.

Установени са 12 пострадали лица, само едното от тях е по-тежко пострадало, обяви и. ф. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев пред БТА.

"Доколкото имаме информация, след откарването му в УМБАЛСМ "Пирогов" на по-тежко пострадалия е поставена шина на врата", добави той. 

Той изтъкна, че трима от пострадалите са настанени в "Пирогов", един е във Военномедицинска академия, един е в ИСУЛ. Останалите пострадали са прегледани на място от медицински екипи и са освободени.

На сайта на БДЖ "Пътнически превози" е отбелязано, че бързите влакове София-Бургас и София-Пловдив престояват на гарата заради инцидент на железния път. Влакът за Пловдив е трябвало да потегли в 16.20 ч., а този за Бургас - в 16.40 ч.

Крайградският пътнически влак София - Ихтиман се движи с 23 минути закъснение след изчакване на възможност за разминаване с друг влак на гара Подуяне Пътническа.

По-рано бе съобщено, че има софтуерен проблем във временната маршрутно-компютърна централизация на Централна гара-София, което е предизвикало закъснения в графика на движение на влаковете.

Късно в понеделник е възникнал проблем в осигурителната техника на Централна гара, който е отстранен в 22:30 часа. По тази причина са отменени редица влакове, а други закъсняват в порядъка от 40 до 120 минути, съобщиха от НКЖИ.

От 7 май модернизацията на Централна гара София навлезе в нов етап и започна демонтирането на седем коловоза и контактна мрежа. В района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация. Причините за софтуерния отказ се изясняват от производителя на временната централизация

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите