България е на второ място по загинали на пътя в ЕС

OFFNews 20 октомври 2023 в 18:19 1660 0

катастрофа

Снимка БГНЕС/Иван Янев

България и Румъния с най-високи нива на смъртност

България е на второ място по загинали на пътя, а преди нея е Румъния. Това показват данни на Европейската комисия за смъртните случаи по пътищата през 2022 г.

За миналата година близо 20 640 души са загубили живота си по пътищата на ЕС. Това е увеличение с 4% спрямо 2021 г.

Въпреки че основната дългосрочна тенденция е низходяща (9% по-малко смъртни случаи на пътя в сравнение с годината преди пандемията), тя не намалява с достатъчно бърз темп, за да се постигне целта на ЕС за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи до 2030 г.

Освен това напредъкът продължава да бъде много неравномерен в отделните държави членки. Литва и Полша отчитат най-голямо намаление - с повече от 30 %, между 2019 и 2022 г., въпреки че процентът на смъртност в Полша все още остава над средния за ЕС. За разлика от тях през последните три години броят на смъртните случаи по пътищата в Ирландия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия, Словакия и Швеция е останал стабилен или се е увеличил.

Общата класация на нивата на смъртност в страните не се е променила значително отпреди пандемията, като най-безопасни са пътищата в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (26 на милион), докато Румъния (86 на милион) и България (78 на милион) отчитат най-високите нива на смъртност през 2022 г.

Средната стойност за ЕС през 2022 г. е 46 смъртни случая по пътищата на един милион жители.

Предварителните данни за първите шест месеца на 2023 г. показват, че броят на смъртните случаи по пътищата на ЕС е намалял леко в сравнение със същия период на 2022 г. В някои държави членки, включително Белгия, Франция, Словакия и Финландия, е отбелязан забележителен спад.

В други държави, като Латвия, Литва, Португалия и Швеция, до момента се наблюдава значително увеличение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика