Анонимен служител на 112: Пишем на листове, хората измират

OFFNews 23 юни 2017 в 10:33 14166 8

Анонимен служител на линията на спешни повиквания 112 разказа пред Нова телевизия страховити факти за лошото състояние на системата и опасностите, които то крие за хората в нужда от спешна помощ.

От думите му става ясно, че системата на спешен телефон 112 не работи от повече от две години. Технологично тя е опасно амортизирана и се нуждае от незабавно обновяване. „Не се вижда откъде се обажда даден човек, дори телефонният номер не се вижда. Потърпевши от това са гражданите, тъй като се забавят сигналите към полиция, пожарна или Спешна помощ”, каза в „Здравей, България” служителят.

Само преди няколко дни е имало случаи, в които, поради забавяне на сигнала до Спешна помощ, са починали четирима души.

По думите му често се случва да пишат сигналите на листове. „Така един сигнал ти отнема по 10 минути. След това той трябва да се предаде на съответната съответните служби. Така се губят около 15 минути”, споделя служителят.

Проблемът е, че отдел 112 не се финансира от години. „Сега се казва, че ще дадат 12 милиона лева, но те ще отидат за подобряване на морално остаряла система. Подобрението ще бъде минимално. За тези пари може да се направи нова система, която да работи добре”, смята той.

МВР обяви обществена поръчка за техническо обновяване на линията. С документацията на поръчката се признава, че системата е критично амортизирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

24.06 2017 в 00:14

Боя се, че сме от едно поколение.
Следващото е Йончев. Там пропадането вече е голямо, примерно наполовина. В тяхното има много читави хора, но процентно вече куца.
А след това вече тръгва експоненциално пропадане, което асимптотично клони към нула. От следващите читави виждам единици, от всяко, което само доказва правилото. А всеки ден се срещам с излишно много хора, не е да съм го чул случайно.

23293

5

Стефан

23.06 2017 в 23:02

150 работеше. 160 работеше, 166 работеше. С телефони с шайби, тетрадки и моливи. Всичко струваше стотинки, и работеше.
112 що не работи за 50 милиона?

42249

4

Denis Rizanov

23.06 2017 в 15:08

Абе онзи великотърновският, Саша Пенчева - Ивайло Безуханов, новият гуру на нАучно-техническата революция няма ли нЕкоя "платформа"?
нЕкоя ЧАСТНА ПЛАТФОРМА, да им я внедри набързо, да покаже колко иновативен и резултатен може да бъде частника!
Ох, тя май и тази платформа беше на частници.
:)))
 
X

Да помогнем на украинските деца!