''Ало'' измамници се представят за банкови служители и искат лични данни

OFFNews 18 януари 2022 в 09:20 3206 0

Снимка Стопкадър: бТВ

"Ало измамници" се представят за банкови служители и искат лични данни по телефон или мейл, предупреждават от СДВР.

Пред бТВ Йордан Пешев - началник на сектор "Икономическа полиция" към СДВР, обясни, че новата измамата се състои в телефонно обаждане или изпращане на имейл на случайни граждани, като отсрещната страна се представя за банков служител.

След това се засяга проблем със сигурността на банката. Мнимите банкови служители искат от гражданите потребителски имена, пароли, номера на банкови карти относно акаунтите им в онлайн банкирането на дадената банка.

След като ги получат, измамниците вече имат достъп до личните средства на потребителя и веднага се разпореждат с тях.

Към момента има 12 регистрирани случая в София, каза Пешев. При 11 от тях деянието е останало недовършено, а при един от тях измамата е осъществена и е образувано досъдебно производство.

Той обърна внимание на това, че гражданите трябва да знаят, че банков служител не би се обадил по телефона да сигнализира за проблем, който би могъл да се разреши по телефона с предоставяне на лични данни за сметки и онлайн банкиране.

Пешев подчерта, че банките нямат практика да изискват лични данни по мейл или с телефонно обаждане. Той апелира хората да не дават подобна информация, а да отидат до най-близкия клон да банката си и да се уверят в сигурността на средствата си. Началникът на сектор "Икономическа полиция" допълни, че е добре хората да запазят телефонните номера, от които измамниците са звънели, защото това ще улесни тяхното залавяне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови