Агенцията за борба с градушките: Представяте ли си паниката, ако бяхме казали 10 минути по-рано?

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2014 в 09:36 9492 22

Не го видяхме в последния момент. Но представяте ли си паниката, ако бяхме съобщили за опасността 10 минути по-рано?

Това попита в ефира на Нова тв тази сутрин Цветелина Димитрова от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Тя обясни, че радарните станции в Европа подават информация на всеки 4-5 минути.
„Но не може да се каже как ще се развие облакът в началото, а когато вече е сигурно какво предстои, остават 10 минути до началото. Представяте ли си паниката, ако бяхме предупредили тогава“, коментира Димитрова.

Тя бе категорична, че специалистите в агенцията са си свършили работата и че говори пред хората за случилото се с чиста съвест.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2014 в 12:58

Понеже сме безсилни да се справим с природата, хвърляме вината върху синоптиците - не предупредили... А ако бяха предупредили...? Щяхме да обвиним друг...

13.07 2014 в 12:49

Eфи, не плача... Ясно ми е, че в тая шуробаджанашка връзкарска провинция, люлка на номенклатури, гета, и доста негативи , наречена България, но управлявана от юдаисти, циганета комунисти, Кремълски, ТелАвивски, Уошингтънски, Анкарски прислуги е адски трудно да се организира и задържи нещо правилно дълго време. Почти невъзможно е. Затова и млади кадърни бягат другаде... Ти как би искал? Да знаеш 10 минути по-рано за градушка или да не знаеш? Ако знаеш поне прането ще си прибереш, нещо ще намалиш щетите. Като не знаеш вредите са повече. Тия безполезни паразити е ясно, че само са на заплатка, за да констатират,,, Но от това полза няма. Казваш да погледнем сайта им? Кога? На кръстовището, на пешеходната пътека, слизайки или чакайки тролея, смбоядисвайки пешеходни пътеки,...? Тия дето са седнали пред нета са малцина. Тая бюрократка беше длъжна да има сигнализационна система с всяко звено - МВР-Пожарна, Общински съвет, Гражданска защита, БА-ВО, Президентство. С едно натискане дали чрез факс дали друг сигнал трябва да увеедоми. И Фъндъкова. И кметствата на селата застрашени. Но тия паразити само искат пари а нищо не е както трябва? То е ясно, че няма да предотврати града, щото пари за ракети няма, от бюроокрация, политика паразити, гета за отглеждане. Но може общината да постави говорители на разни високи общ.сгради и да уведоми хората, с указание да не създават паника нали? 2-3 пъти и хората ще знаят какво да правят. Това е в гъсто насселени места, иначе по селата хората няма опасност да се изпотъпчат. На полето изобщо. Но тук няма как да са в ред правилно нещата.

13.07 2014 в 07:57

Моля, стига сте ревал! Всички тук пишещи, имате достъп до интернет. Има оперативен сайт на Агенцията за борба с градушките, където почти в реално време се подава информация от 3 радара. Като ви притъмнее небето - погледнете какво показват радарите и 10 минути преди евентуално бедствие ще сте предупредни! А освен това има и застраховки ...

12.07 2014 в 19:43

в албания ги праят, баце, там са майсторите.
затова са скъпи и ги няма...

12.07 2014 в 19:07

Къде се произвеждат ракетите, че са толкова скъпи, не може ли да се направи производство в България, имаме толкова военни заводи свободни от производство и толкова много бури и градушки ! А може и да се изнася. Ако наистина са вносни много ми е мъчно , че само внасяме без да изнасяме

12.07 2014 в 15:22

До on- ако някой след като му се обясни, че агенцията защитава ЗЕМЕДЕЛСКИ площи в Северна България и Тракия и дори да иска да защитава София НЕ МОЖЕ защото няма полигон в Софийското Поле и защото ще свали самолет ако се опита, продължава да пише глупости, то този някой е очевидно малоумен.
Вие малоумен ли сте?
Разберете, че стъклата на колите ви са си ваш личен проблем и няма никаква причина да се харчат пари даже и да може заради вашите незначителни щети!
Аз съм софиянец но смятам че вече става най-малкото нагло софиянци да се оплакват при положение че са поочукани някакви мизерни коли, а хората в местата с наводнения нямат къде да живеят.

12.07 2014 в 15:16

До тия дето смятат че не съм прав: съжалявам ама съм напълно прав. Тия ваши разсъждения са си нормални, само че това си е цяла наука с изследователи/ конференции/ международни организации и т.н. и хора дето са отделили по 20-30-40 години от живота си на науката за природните бедствия/ рисковете и т.н.
Аз лично се занимавам с това и съм прекарал достатъчно години в различни държави и знам за какво говоря.
Паниката ЩЕ ПРЕДИЗВИКА щети и жертви- няма нужда да се открива топлата вода- това е доказан факт на много места при неудачни предупреждения.
До 14: да градушката можеше да убие едно две или десет души (аргумента дете/ възрастен го игнорирам и всеки занимаващ се с тематиката го игнорира- емоциите нямат никакво място във взимането на решения и не трябва да взимат- едно дете е толкова жертва колкото и възрастен). Паниката и нерационалните решения щяха обаче да доведат до поне десетки жертви. Да не говорим какво ще стане като напуснат работното място за да си крият колите хора, които не е допустимо да го напускат (а достатъчно безотговорни да зарежат критично работно място има).
До този който смята че трябвало да предупредят за образуването на облак- това са глупости- мощна конвективна облачност се образува много често. Развитието на такава в суперклетъчна обаче се случва минути преди да завали а нещата става ясно че са екстремни буквално под 10 минути преди белята да започне. Самия процес на образуване на облака трае примерно 30 минути. Между другото НИМХ като организация отговорна за предупрежденията за такива събития има един радар и то в Пловдивско и то на 50 години. Обаче ако поискат пари за такъв пак ще ги отсвирят ...
Въпроса не е в предупрежденията- предупреждението малко преди събитието е безмислено. Правилният подход е да се познават рисковете- например не да се прогнозират земетресения кога ще се случат (никакъв смисъл) а какви по сила земетресения са възможни с период на повторение 50-100-500-1000 години и на базата на това да се гарантира че сградите и съоръженията няма да пострадат и при събитие с период на повторение 1000 години.
Аналогично от никакво предупреждение за градушка няма полза. Който не иска колата му да пострадва трябва да не я държи навън в дни с прогнозирани проливни валежи и жълти кодове. Който няма как се застрахова и т.н. Който не иска да му се чупят прозорците да си слага ролетни щори и да ги затваря.
Лесно е да се обвиняват агенции и институции ама колко от вас са си гарантирали че при земетресение от 6-6.5 у тях няма да падат мебели и предмети? Защото като ви осакати паднал мебел няма да ви е виновна държавата.
В България културата по отношение на защитата от бедствия е нулева а при нулева такава предупрежденията са опасни- това са фактите.

12.07 2014 в 15:11

Ами то и АЕЦ-а да гръмне, недейте да казвате, за да няма паника! Ваш'та леля... И наистина работата ви не е да предупреждавате, не сте агенция за ПРЕДУПРЕЖДАВАНЕ, а за БОРБА с градушките. Чиста ви е съвестта, че не сте предупредили, че не сте си свършили работата? Браво, браво..

12.07 2014 в 14:07

Всички, които мислят, че паниката щяла да предизвика повече щети да се замислят какво би станало ако градушката беше убила дете на улицата, което е съвсем вероятно.Има начин да се предупреди, без да се всява паника. Не знам дали това е точно задлължение на Агенцията или на друг, но изказването си е малоумно. Защото както не били длъжни да кажат, така не им е работа и да дават мнение за паниката.

12.07 2014 в 13:39

Раптор, не си прав! Ако предупредят при образуване на облак за градушка, доста хора ще вземат мерки да приберат или покрият коли, да се измъкнат от трафика и ако спазват светофари пак ще са по-малко загубите. Така без предизвестие паниката е по-голяма...и загубите...