9000 проверки след катастрофата на Черни връх: 35 пияни и 26 дрогирани хванати само за ден

OFFNews 16 юли 2022 в 19:12 2816 0

Проверка на пътни полицаи

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Проверка на пътни полицаи

9002 моторни превозни средства са проверени в рамките на специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, разпоредена след жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София на 5 юли, причинена от Георги Семерджиев, в резултат на която загинаха две млади жени.

Днес МВР публикува междинни резултати от операцията.

Проверени са 11 940 водачи и пътници. Съставени са 2377 фиша и 695 акта за административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

В рамките само на изминалия ден са установени общо 35 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 15 – с над 1,2 на 1000, а 8 са отказали тест. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 26 водачи, други 8, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

35-годишният бивш футболист с над 50 наказателни постановления Семерджиев причини катастрофата, профучавайки през кръстовището на червен светофар при гонка. Помита двете жени на тротоара. Впоследствие се установява, че е шофирал под влиянието на наркотици, без книжка, която му е била отнета на 11 юни. Джипът е бил спрян от движение.

Георги Семерджиев бе оставен за постоянно в ареста. Срещу него са повдигнати пет обвинения.

Днес в памет на двете жертви в София имаше бдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови