25 души без жилище след пожара в ромската махала

Юлиан Христов 19 януари 2012 в 13:56 2299 0

Ромска махала. Снимка: Сергей Антонов
Ромска махала. Снимка: Сергей Антонов

Около 25 души са без покрив над главата си след снощния пожар в ромската махала в столичния кв. „Разсадника“, предаде по OFFRoad Radio от мястото на инцидента репортер на OFFNews.Сред останалите без покрив са две бебета и момче на 9 години. Засегнатите ще спят по довомете на свои познати и съседи, а към момента всичката техника, която са успели да измъкнат, е оставена по улиците и тротоарите наоколо. „Става дума за телевизори, хладилници и подобни уреди“, заяви репортерът на OFFNews Юлиан Христов. Според обитателите на махалата пожарът е тръгнал от кюмбе в една от къщите, като гневът първо е насочен към нея, после – към пожарникарите, а накрая – към общината и журналистите.

„Посрещнаха ни с искане за „цензура“ - ако не напишем точно каквото виждаме и каквото ни казват, следващите журналисти ще бъдат чакани с лопати“, каза Юлиан. Обвиненията срещу пожарната били, че огнеборците са дошли 40 минути след подаването на съобщението. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясниха, че автомобилите са дошли на време и благодарение на бързата намеса пожарът не се е разпространил към останалите къщи. На място се включили пет автомобила и близо 20 пожарникари.

Жителите на махалата обясниха, че пожарникарите се страхували да се качат на покривите на къщите, за да гасят. За това се наложило хората да се качат вместо тях и да гасят с техните маркучи. Един от доброволците обясни, че е изгорил ръцете си от горящите изкуствени материали на покрива. Друг от мъжете е паднал от покрива, след което е откаран в болница със счупен крак. Един от жителите на квартала каза още, че са поискали от пожарникарите да гасят с пяна, а не с вода, за да не пострада техниката в помещенията. Пожарникарите обаче отказали с аргумента, че пяната е много скъпа.

Жителите от махалата обясниха, че хора от общината са били на мястото на инцидента снощи. Останалите без покрив поискали да бъдат настанени във временни жилища, но от общината им обяснили, че не разполагат с база.

Гасенето на пожара продължило до 01.00 часа. И днес през деня хората отстраняваха това, което е останало по покривите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови