Денков: Докато не осигурим безопасност в училище, няма да върнем децата в клас

OFFNews 24 октомври 2021 в 11:31 3208 1

проф. Николай Денков

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

проф. Николай Денков

"Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас", заяви министърът на образованието проф. Николай Денков в интервю за БНР.

"След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от COVID-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи... От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо", обясни той пълното затваряне на училищата и преминаването към онлайн обучение на всички от 1. до 12. клас включително.

"Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището. Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост", каза той.

Според Денков част от учителите не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. "Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест", допълни той. Министърът категорично подкрепя въвеждането му за училищата, но поиска отсрочка, за да може учителите да се ваксинират.

„Причината да се реши да се отиде към него е, че има доста страни – Испания, Италия, Дания, Англия, които показаха ясно, че при високи нива на ваксинация всичко като ограничения изчезва. Така че свободата идва с ваксинирането и зеления сертификат, който е свързан с него, а не с това да си правим каквото си искаме и да очакваме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине”, заяви Денков.

36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews