Как ще повлияе присъдата на Тръмп на изборите в Америка? В. Ню Йорк Таймс с анализ по темата

В продължение на почти едно десетилетие Доналд Тръмп направи, каза и преживя неща, които биха обрекли на гибел всеки друг политик

OFFNews 31 май 2024 в 17:00 3475 0

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Ще има ли значение на изборите присъдата над Тръмп? Статията на в. "Ню Йорк Таймс" на Нейт Кон се задълбочава в търсене на отговор в резултатите от социологическите проучвания. Какво ще е влиянието на изхода от процеса срещу Доналд Тръмп за изборите в САЩ? Както OFFNews писа, безпрецедентното дело срещу американски президент обяви Тръмп за виновен по всички обвинения.

Възможно е той изобщо да не загуби подкрепата си, но доскорошната поддръжка за него от страна на младите и цветнокожите избиратели е по-вероятно да намалее, пише авторът.

В продължение на почти едно десетилетие Доналд Тръмп направи, каза и преживя неща, които биха обрекли на гибел всеки друг политик.

Той дори отбеляза, че подкрепата му се увеличава след четири комплекта криминални обвинения през миналата година - включително обвиненията за фалшифициране на бизнес документи, по които в крайна сметка беше признат за виновен в четвъртък.

Социологическите проучвания не могат да ни кажат как избирателите ще реагират на безпрецедентната присъда. Повечето гласоподаватели дори не са обръщали внимание на процеса, а да се питат гласоподавателите за хипотези винаги е рисковано. С досегашната му политическа устойчивост със сигурност няма причина да очакваме, че лоялната му MAGA (Make America Great Again) и нейната подкрепа внезапно ще се срине след осъдителна присъда - или дори след лишаване от свобода. Възможно е той изобщо да не загуби подкрепата си.

Но при близки избори в една силно разделена страна всяка загуба може да бъде решаваща. Макар че г-н Тръмп е оцелял в много противоречия, той е понесъл и политическо наказание за поведението си. В крайна сметка той загуби преизбирането си. Затова се чудим дали г-н Тръмп сега е по-уязвим: той зависи от подкрепата на много млади и не-бели гласоподаватели, които не са гласували за него в миналото и които може да не се окажат толкова лоялни, колкото тези, които са стояли на негова страна от самото начало.

През последните шест месеца много социолози помолиха гласоподавателите да разгледат хипотетичен сценарий, при който г-н Тръмп би бил осъден в съдебен процес. Важно е да се подчертае, че резултатите от тези анкети не трябва да се тълкуват като симулации на това как ще се държат избирателите след реална присъда. Въпросите не възпроизвеждат начина, по който гласоподавателите ще реагират на пълния контекст и фактите по делото, на изявленията за подкрепа от страна на републиканците или на отразяването по Fox News. Вместо това те поставят хипотетична присъда пред лицето на респондента.

Въпреки това резултатите показват, че значителен брой поддръжници на г-н Тръмп изпитват разбираемо неудобство от идеята да подкрепят престъпник. Това е граница, която г-н Тръмп не е преминавал досега, а малка част от неговите поддръжници дори казаха на анкетиращите ги, че биха гласували за президента Байдън, ако г-н Тръмп бъде признат за виновен.

В проучванията на New York Times/Siena College през октомври около 7% от поддръжниците на г-н Тръмп заявиха, че биха гласували за г-н Байдън, ако г-н Тръмп бъде признат за виновен в неуточнен наказателен процес. Това може да не изглежда като огромно число, но всяко подобно би било решаващо в ситуация на близки избори. Съвсем наскоро социологическо проучване на Юридическия факултет на Marquette Law School, проведено по време на съдебния процес за предлагане на пари срещу мълчание, установи, че скромната преднина на г-н Тръмп сред регистрираните гласоподаватели в цялата страна се е преобразувала в четири пункта преднина на Байдън, ако г-н Тръмп бъде признат за виновен.

Повтарям: тези резултати не трябва да се тълкуват като показателни за това какво ще се случи след тази присъда. И дори ако броят на гласоподавателите му спадне, много от тях в крайна сметка може да се върнат към г-н Тръмп - особено републиканците или тези, които могат да бъдат убедени, че процесът е бил „фалшифициран“ срещу него. В проучванията на Times/Inquirer/Siena, проведени в началото на този месец, избирателите бяха разделени по въпроса дали г-н Тръмп може да получи справедлив процес. Неговите съюзници ще направят всичко възможно, за да убедят избирателите, че той не е получил такъв.

Но г-н Тръмп не разчита само на подкрепата на републиканците и верните на MAGA (Make America Great Again) в консервативната информационна екосистема. Силата му в социологическите проучвания все повече зависи от изненадващата сила сред избирателите от традиционно демократичните електорати, като младите, не-белите и нередовните избиратели. Много от тези гласоподаватели са регистрирани като демократи, подкрепят демократите в надпреварите за Сената на САЩ и може би дори са подкрепили г-н Байдън на последните избори. Това не е ядрото на доказаната подкрепа на г-н Тръмп. Това е група избиратели, чиято лоялност все още не е установена - да не говорим че не е проверена на избори.

Проучванията на New York Times/Siena College и Marquette Law School сочат, че тези млади и не-бели избиратели може да са по-скоро склонни да се върнат към традиционните си партийни пристрастия в случай на осъдителна присъда, като г-н Байдън си върне далеч по-предивидамата и очаквана преднина сред младите и не-бели избиратели. Всъщност почти всички необичайни демографски модели сред младите, не-белите и нередовните гласоподаватели изчезват, когато гласоподавателите бъдат попитани как биха гласували, ако г-н Тръмп бъде осъден.

В анкетата на Times/Siena 21% от младите поддръжници на г-н Тръмп заявяват, че биха подкрепили г-н Байдън, ако има осъдителна присъда. За сравнение, само 2 процента от поддръжниците на Тръмп на възраст 65 и повече години са казали същото. По подобен начин 27% от чернокожите избиратели, които са подкрепяли г-н Тръмп, са преминали към г-н Байдън, в сравнение със само 5% от белите респонденти.

В реалния свят присъдата може да съживи, а може и да не съживи подкрепата на г-н Байдън сред младите и не-белите избиратели. Но тъй като г-н Тръмп разчита на подкрепата на толкова много избиратели, от които обикновено не би се очаквало да го подкрепят, може би са налице условията това да помогне на г-н Байдън.

От една страна, избирателите не са очаквали това да се случи. В допитването на Times/Siena по време на процеса по-рано този месец само 35 % от избирателите в щатите, в които се води битката, са очаквали г-н Тръмп да бъде признат за виновен. Мнозинството от тях, 53%, са очаквали той да бъде признат за невинен.

Оказва се, че избирателите не са обърнали особено внимание на самия процес. Само 29% от гласоподавателите заявиха, че са обърнали „голямо“ внимание на процеса, и те бяха непропорционално много привърженици на Байдън. Само 10 % от младите избиратели (18-29 г.) са заявили, че обръщат голямо внимание на процеса.

При толкова много избиратели, които не са се интересували живо от присъдата, тя може да се окаже изненадваща новина за милиони. Това не означава, че младите и не-белите избиратели на Тръмп, които традиционно са демократи, ще се отдръпнат и ще подкрепят г-н Байдън, но изглежда по-вероятно, отколкото ако вече са обърнали внимание и са го очаквали.

Едно от по-добрите обяснения за силата на г-н Тръмп сред неангажираните гласоподаватели е, че той се е възползвал от това, че не е бил в новините - че политическите му пасиви са избледнели от съзнанието на избирателите.

Но и това може би вече не е вярно. Не е ясно дали тези избиратели ще се отдръпнат от г-н Тръмп и дали тази промяна ще продължи дълго. Но в тази толкова близка надпревара всичко може да се окаже достатъчно, за да се промени ситуацията.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх