Задържаха директорката на детската градина във Велинград след насилието над дете (обновена)

Прокуратурата започна проверка

Рени Петрова 30 май 2024 в 14:33 6146 1

Мая Якимова

Снимка Община Велинград

Директорът Мая Якимова по време на празненството в сряда

Директорката на детската градина "Фантазия" във Велинград Мая Якимова е арестувана, след като по-рано днес родители сигнализираха, че върху децата им е упражнявано насилие, съобщи БНР. 

На няколко клипа, качени в социалните мрежи късно снощи, се вижда учителка, която скубе, бие и малтретира деца от детската градина. Родители вече разпознаха жената от клипа - по думите им това е една от възпитателките. Бащата на едно от малтретираните в клипа деца, разказа пред БНТ, че на няколко пъти синът му се е прибирал с белези по лицето или тялото.

Тази сутрин директорката Мая Якимова беше извикана в сградата на Общината във Велинград, за да даде обяснение, предаде БНР. По думите ѝ е разпоредила проверка.

На брифинг от прокуратурата в Пазарджик съобщиха, че е задържаната възпитателката, а не директорката, като са разпитани 8 души. 

От прокуратурата в Пазарджик съобщиха, че е образувано досъдебно производство и ще бъдат разпитани свидетели. Кметът на Велинград Костадин Коев свика две комисии за проверка на случая.

"С цел осигуряване на безопасността на децата и прилагането на държавната политика за закрила на детето в община Велинград, д-р Коев нареди свикването на комисия, за извършване на незабавна проверка на място в детското заведение. Освен това от 13:00 часа ще заседава извънредно и Комисия за детето към община Велинград, на която ще присъстват представители на всички компетентни и заинтересовани институции и лица. До края на деня от Директора на ДГ „Фантазия” Мая Якимова са изискани писмени обяснения по случая", съобщиха от ведомството.

В 16 ч. прокуратурата ще направи извявление пред Съдебната палата в Пазарджик, а по това време във Велинград се очаква да започне протест по повод разкритията.

Свиканата общинска комисия реши възпитателката, обвинена в насилие над деца в детска градина във Велинград, да бъде дисциплинарно уволнена, а на директорката се налага наказание "забележка".

От публикация на Община Велинград във Фейсбук става ясно, че в сряда, 29 май, детската градина е отпразнувала своя 70-годишен юбилей с представления на деца в местното читалище. 

"Директорът на детската градина Мая Якимова благодари на целия екип за всеодайността и любовта, с която се грижат и възпитават децата, както и за съпричастността и доверието на родителите", казала тя.

От своя страна кметът Коев благодарил на детските учителки за професионализма и търпението, с което обгрижват и образоват малчуганите и им помагат да разберат света, в който живеем: "Вие заслужавате доверието, уважението и подкрепата, които получавате!".

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    12021

    1

    bls

    30.05 2024 в 15:02

    Така и не разбраха - АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ КАМЕРИ В ЦЯЛАТА ДЕТСКА ГРАДИНА без санитарните помещения и където децата се събличат. ВСЯКО ДРУГО ЪГЪЛЧЕ трябва да е с камера. Не може касиерка в лидъл да я наблюдават 20 камери щото работи с пари, тези които трябва да се грижат за децата ни да са без никакъв надзор.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх